CEPOS logo

Danmark har lav offentlig gæld (nettogæld)

Udgivet d.

26. februar 2024 - 15:00

ABCepos

Offentlige finanser

Danmark har den 7. laveste offentlige nettogæld ud af 37 OECD-lande i 2022. I Danmark er den offentlige nettogæld tæt på 0 (faktisk har Danmark en nettoformue på 18 pct. af BNP). I 9 lande (inkl. Danmark) har det offentlige en nettoformue. Norge har en offentlig nettoformue på 263 pct. af BNP, primært pga. store olieforekomster. 

Andre lande har betydelig offentlig nettogæld. Fx har Tyskland en offentlig nettogæld på 26 pct. af BNP, mens Holland har gæld på 25 pct. af BNP. Størst offentlig nettogæld blandt OECD-landene har Grækenland (139 pct. af BNP), Italien (120 pct. af BNP) og Japan (118 pct. af BNP). 

Den offentlige nettogæld opgøres som forskellen mellem de samlede finansielle passiver (fx udstedte statsobligationer) og aktiver (fx aktier i bl.a. Ørsted samt genudlån jf. nedenfor). Dermed er nettogælden for Danmark lavere end fx ØMU-gælden, fordi det er en såkaldt bruttogæld. Også målt på ØMU-gælden, har Danmark lav offentlig gæld internationalt set. 

I opgørelsen af nettogælden (men ikke i opgørelsen af bruttogælden) tages der højde for genudlån til statslige selskaber, hvor Nationalbanken udsteder statsobligationer og videreudlåner provenuet til statslige selskaber på samme vilkår. Genudlånet påvirker dermed samlet set ikke nettogælden (kun bruttogælden), da genudlånet medregnes i aktiverne, mens udstedelse af statsobligationer øger de finansielle passiver, dvs. bruttogælden. 

Den offentlige nettogæld er det centrale gældsbegreb i forbindelse med opgørelsen af finanspolitikkens langsigtede holdbarhed ifølge FinansministerietKilde: Økonomisk Redegørelse december 2019, Finansministeriet  . 

Relateret artikel

Det er på trods af vores høje skatteniveau, at vi har en god konkurrenceevne – ikke på grund af det

23. april 2025

Både geopolitisk og handelspolitisk befinder vi os i usikre tider. Hvorfor ikke styrke dansk økonomi strukturelt, så vi kan modstå lidt af hvert?

Relateret artikel

Råderummet udgør 109 mia. kr. i 2040

16. april 2025

Det frie råderum er estimeret til 51 mia. kr., når der korrigeres for reservationer, indgåede aftaler og demografisk træk.

Støt os

En personlig donation til CEPOS støtter vores mission om frihed, ansvar, privat initiativ og begrænset statsmagt for "Et friere og rigere Danmark"
Støt os månedligt som

Privat

Støt os månedligt som

Virksomhed