Hvad bør landbrugets drivhusgasser koste?

Udgivet d.

24. juni 2024 - 21:03

Analyse

Afgifter

Klima

Skat

Resumé

  • Der er endnu ikke fastsat en klimapris på landbrugets udledninger fra dyrkning og dyrehold. I fastsættelsen af denne må politikerne vælge mellem enten landbrugsaftalens mængdemål eller en omkostningseffektiv ensartet CO2e-pris.
  • Hvis landbrugsaftalen fastholdes, kan det ifølge notatets beregninger nås ved en pris på blot 275 kr./ton – altså kun en tredjedel af den omkostningseffektive pris på 750 kr./ton. Det skyldes, at erhvervet ifølge landbrugsaftalen skal levere et kvantitativt reduktionsmål, som kun ligger 1½ mio. ton CO2e under regeringens seneste fremskrivning af udledningerne i landbruget i 2030.
  • Landbruget er underkastet en række inkonsekvente klimamål: Det nationale 70 pct.-mål, EU’s byrdefordelingskrav til Danmark og den danske ”landbrugsaftale”. Konsekvensen er derfor at midlet (CO2e-prisen) er forskellig alt efter hvilket mål man politisk sigter efter.
  • Det anbefales at fastholde samme CO2e-pris som uden for landbruget (750 kr./ton CO2e) og at opgive landbrugsaftalens mængdemæssige mål, da aftalen bryder med grundlæggende princippet for omkostningseffektivitet.
  • Mere generelt anbefales at rydde op i klimamålene og fokusere på EU-kravet til Danmark som følge af byrdefordelingsaftalen. Ellers øges de samfundsøkonomiske omkostninger unødigt og gør klimapolitikken mindre styrbar, når der – som netop har været tilfældet – løbende sker uundgåelige mankorevisioner.
  • Såfremt der er politisk ønske om at imødegå de forventede meget store negative indkomstvirkninger af at prissætte landbrugets udledninger, anbefales det at udforme CO2e-prisen gennem et kvotesystem med et højt niveau af gratiskvoter. Det kan udformes, så det imødekommer Svarer-gruppens kritik af en kvotemodel.

 

Hent Analysen

Såfremt der er politisk ønske om at imødegå de forventede meget store negative indkomstvirkninger af at prissætte landbrugets udledninger, anbefales det at udforme CO2e-prisen gennem et kvotesystem med et højt niveau af gratiskvoter.

Relateret artikel

Fiaskoer med energiøer bør føre til ny vindstrategi

29. august 2024

Regeringen har besluttet at udskyde energiøen i Nordsøen endnu en gang. Det er rettidig omhu. Tænkepausen bør benyttes til en fundamental gentænkning af den måde, vindenergiudbygningen sker på i Danmark. Ellers truer flere ekstraregninger til skatteyderne

Relateret artikel

Klimarådet risikerer at understøtte en tom overbudspolitik

19. august 2024

Klimarådets notat om klimamål bidrage ikke til en nøgtern diskussion om meningsfuld dansk klimapolitik. Tværtimod.

Støt os

En personlig donation til CEPOS støtter vores mission om frihed, ansvar, privat initiativ og begrænset statsmagt for "Et friere og rigere Danmark"
Støt os månedligt som

Privat

Støt os månedligt som

Virksomhed