IMF-analyse om ulighed og omfordeling er ikke relevant for Danmark

Type: ABCepos
Table of contents×

Indholdsfortegnelse

Indholdsfortegnelse

IMF har i 2014 offentliggjort en analyse, der konkluderer, at øget omfordeling og mindre ulighed gavner den økonomiske vækst”Redistribution, inequality and growth”, Ostry, Berg og Tsangarides, IMF Staff Discussion Note 14/02, februar 2014 . IMF skriver dog selv, at sammenhængen mellem omfordeling og vækst ikke gælder for lande som Danmark, der i forvejen omfordeler meget:

“… we find … that when redistribution is already high (above the 75th percentile), there is evidence that further redistribution is indeed harmful to growth, as the Okun “big trade-off” hypothesis would suggest.”

Mere grundlæggende vil effekten af ulighed på vækst helt afhænge af årsagen til uligheden. Hvis årsagen fx er ulige muligheder i form af begrænset adgang til uddannelse for lavindkomster, kan det bidrage til lavere vækst, hvilket giver en negativ sammenhæng mellem ulighed og vækst. Omvendt vil lavere topskat både øge væksten, men også uligheden, og dermed give en positiv sammenhæng mellem ulighed og vækst.

Dette var også Økonomi- og Indenrigsministeriets konklusion i et svar om blandt andet IMF-analysenSvar på finansudvalgets spørgsmål nr. 5 vedrørende B 18 om en lighedsudredning af 13. januar 2015 :

”Der er ikke belæg for at sige, at der er en entydig og universel sammenhæng mellem indkomstforskelle og vækst. Sammenhængen er kompleks og afhænger af en række forhold. … Man kan således ikke konkludere, at større ulighed entydigt skader væksten (ligesom der heller ikke er belæg for det modsatte udsagn).”

Efterfølgende har Verdensbanken anført, at IMF-rapportens konklusioner ikke holder vand ved nærmere eftersyn. Om IMF-rapportens resultater om vækst og ulighed skriver VerdensbankenKilde: ”Taking on inequality, Poverty and shared prosperity 2016”, Verdensbanken  at “it is not possible to draw any conclusion about the effect of inequality on growth, whether positive or negative”.

Ser man på konkrete reformer i Danmark, må man fortsat forvente et trade-off mellem øget vækst og øget lighed.

Fodnoter

  Del denne side

  Forfatter(e):

  Jørgen Sloth

  Seniorøkonom

  +45 61 66 27 98

  jorgen@cepos.dk

  Del denne side

  Forfatter(e):

  Jørgen Sloth

  Seniorøkonom

  +45 61 66 27 98

  jorgen@cepos.dk