Unge under 30 år: Op til 8.000 kr. ekstra i kontanthjælp ved at blive erklæret ikke-jobparat

Type: ABCepos
Table of contents×

Indholdsfortegnelse

Indholdsfortegnelse

Der er i alt 43.000 unge under 30 år på kontanthjælp i 2016. Heraf er 26.000, svarende til 61 pct. erklæret ikke-jobparateI denne brik dækker begrebet kontanthjælp over både kontanthjælp og uddannelseshjælp. Ikke-jobparat dækker over alle som bliver erklæret ”aktivitetsparate”, dvs. både ikke-jobparate og ikke-uddannelsesparate (dvs. aktivitetsparate). . For de unge kontanthjælpsmodtagere er der en stor økonomisk tilskyndelse til at blive erklæret ikke-jobparat frem for at blive erklæret jobparat eller uddannelsesparat.

For en hjemmeboende udgør den månedlige ydelse 11.000 kr., hvis den unge kontanthjælpsmodtager bliver erklæret ikke-jobparat. Bliver den unge erklæret uddannelsesparat, er ydelsen kun på ca. 2.600 kr., jf. figuren til venstre. Dvs. at gevinsten ved at være ikke-jobparat udgør ca. 8.000 kr. om måneden.

Hvis den unge er udeboende og ikke-forsørger, så får vedkommende 11.000 kr. som ikke-jobparat og 6.100 kr. som uddannelsesparat, jf. figuren til højre. Dvs. en gevinst på 5.000 kr. om måneden ved at blive erklæret ikke-jobparat.

Denne gevinst ved at blive erklæret ikke-jobparat kan have en negativ indflydelse på de unges tilknytning til arbejdsmarkedet. Det skyldes, at de unge får en tilskyndelse til at blive erklæret ikke-jobparate (selvom de måske er jobparate), fordi status som ikke-jobparat udløser en højere kontanthjælp. Hvis man er ikke-jobparat behøver man ikke at søge job og man kommer ikke i nyttejob.

Fodnoter

  Del denne side

  Forfatter(e):

  Jørgen Sloth

  Cheføkonom

  +45 61 66 27 98

  jorgen@cepos.dk

  Del denne side

  Forfatter(e):

  Jørgen Sloth

  Cheføkonom

  +45 61 66 27 98

  jorgen@cepos.dk