CEPOS logo

Hvad er en sammensat marginalskat?

Udgivet d.

19. januar 2023 - 15:35

ABCepos

Marginalskat

Skat

Marginalskatten på løn afspejler, hvor meget af den sidst tjente krone, der skal betales i indkomstskat. Den sammensatte marginalskat medregner udover indkomstskatter også afgifter (fx moms). Den sammensatte marginalskat afspejler dermed den samlede skat, der skal betales i indkomstskat og afgifter, når man tjener 100 kr. ekstra.

For en topskatteyder er den sammensatte marginalskat på 66,0 pct. i 2023, jf. figuren. Heraf kommer 55,9 pct. fra marginalskatten på lønindkomst, mens de resterende 10,1 pct. point skyldes moms og afgifterBaseret på Finansministeriets opgørelse af tilbageløbsfaktor på 23 pct., dvs. moms og afgifter udgør 23 pct. af de varer og tjenester man køber. Dermed kan bidraget fra moms og afgifter beregnes til 44,1*0,23=10,1.  .

Når man skal overveje, om man vil arbejde 1 time ekstra, så er det et valg mellem 1 times fritid og de varer og tjenester, man kan købe for den ekstra arbejdstime. Hvis afgifterne sættes op, kan der købes færre varer for en ekstra arbejdstime (fordi varerne i butikkerne bliver dyrere) og det trækker arbejdsudbuddet ned. Tilsvarende betyder en højere indkomstskat også, at der kan købes færre varer for en ekstra arbejdstime. I forhold til arbejdsudbud bør man have fokus på den sammensatte marginalskat, fordi både den direkte skat på lønindkomst og afgifter på forbrug (fx moms) betyder at man kan købe færre varer og tjenester for en ekstra arbejdstime. Dvs. jo højere den sammensatte marginalskat er, jo mere attraktivt er fritid i forhold til at arbejde ekstra.

Relateret artikel

Udsigten til Pia Olsen Dyhr som finansminister er ganske foruroligende

27. maj 2025

Hvis der var valg i dag, ville SF ifølge Voxmeter , Verian og Epinion for DR være Danmarks næststørste parti. Hvad det skyldes, kan kun de adspurgte vælgere svare på. Men én ting er sikkert.

Relateret artikel

Klimatilpasning må ikke blive en glidebane til højere skatter

15. maj 2025

Danmark står formentlig over for en milliardregning som følge af skader fra stigende havvand, skybrud og grundvand – samt forsøget på at afbøde dem. Men hvis staten ukritisk åbner pengekassen, ender regningen hos skatteyderne, skriver Mette Dalsgaard.

Støt os

En personlig donation til CEPOS støtter vores mission om frihed, ansvar, privat initiativ og begrænset statsmagt for "Et friere og rigere Danmark"
Støt os månedligt som

Privat

Støt os månedligt som

Virksomhed