Danmark var velstående før velfærdsstaten

Type: ABCepos
Table of contents×

Indholdsfortegnelse

Indholdsfortegnelse

I 1930 var Danmark med hensyn til velstand pr. indbygger kun overgået af Schweiz, Storbritannien, Holland og USA. Danmark var altså velstående inden udbygningen af velfærdsstaten, som først fandt sted fra midten af 1950’erne. Som nedenstående figur viser, har Danmark siden mistet velstand relativt til gennemsnittet af 15 velstående lande.

Danmark var selvsagt langt fattigere i 1930 end i dag, men det var alle andre lande også. Den teknologiske grænse for velstand lå af gode grunde langt lavere i en verden uden containerskibe, mikrochips og internet – for blot at nævne tre af de tusindvis af opfindelser, vi endnu havde til gode på det tidspunkt. Set ud fra datidens teknologiske stade var Danmark i den periode bedre til at skabe velstand end de fleste andre samfund.

Figuren stammer fra bogen ”Velfærd i det 21. århundrede – fra tilsanding til innovation” af Martin Ågerup udgivet på Peoples’Press.

I figuren benyttes det samme udvalg af referencelande, som Olle Krantz, professor i økonomisk historie ved universitetet i Umeå, anvender i en tilsvarende komparativ analyse af Sverige:

Krantz, O. (2004). Economic growth and economic policy in Sweden in the 20th century: A comparative perspective (No. 32). The Ratio Institute.

Fodnoter

  Del denne side

  Forfatter(e):

  Martin Ågerup

  Direktør

  +45 33 45 60 40

  martin@cepos.dk

  Del denne side

  Forfatter(e):

  Martin Ågerup

  Direktør

  +45 33 45 60 40

  martin@cepos.dk