”Hængekøje” kan nemt håndteres

Type: ABCepos
Table of contents×

Indholdsfortegnelse

Indholdsfortegnelse

Den såkaldte hængekøjeudfordring for de offentlige finanser indebærer, at de offentlige underskud fra 2029 til 2049 vil være større end 0,5 pct. af BNP, som er maksgrænsen for underskud i budgetloven. I Finansministeriets fremskrivning fra august 2019 kommer underskuddet maksimalt op på 1,1 pct. af BNP, jf. figuren.

Hængekøjeudfordringen kan dog relativt nemt håndteres. I dag har politikerne et mål om at den offentlige saldo skal være i balance i 2025. Hængekøjeudfordringen kan (mere end) håndteres ved, at politikerne sikrer balance på den offentlige saldo i 2030. Det vil kræve, at væksten i det offentlige forbrug nedsættes med 0,5 pct. point fra 1,2 pct. årligt til 0,7 pct. i 2026-2030, jf. figuren. Det vil fortsat være en højere vækst, end hvad der er blevet realiseret de seneste 10 år, hvor vækstraten i det offentlige forbrug har været på 0,4 pct. årligt i gennemsnit (fra 2008 til 2018).

Hængekøjen er i øvrigt blevet mindre end tidligere. Tilbage i september 2015 vurderede Finansministeriet, at underskuddet på den offentlige saldo nåede op på næsten 2 pct. af BNP omkring 2045.

Ifølge vismandsrapporten fra foråret 2018 er der intet hængekøjeproblem. Underskuddet bliver her på maksimalt 0,4 pct. af BNP omkring 2040.

Generelt er de offentlige finanser meget sunde i Danmark. Den såkaldte holdbarhedsindikator vurderes af Finansministeriet at være på 1 pct. af BNP uden nye reformer. Det svarer til, at skatterne er 1 pct. af BNP (ca. 23 mia. kr.) højere, end hvad der kræves til den langsigtede finansiering af de offentlige udgifter.

Fodnoter

  Del denne side

  Forfatter(e):

  Mads Lundby Hansen

  Cheføkonom og vicedirektør

  Del denne side

  Forfatter(e):

  Mads Lundby Hansen

  Cheføkonom og vicedirektør