Marginalskat for lønindkomst

Type: ABCepos
Table of contents×

Indholdsfortegnelse

Tags

Indholdsfortegnelse

Tags

Marginalskatten angiver, hvor meget der betales i skat af den sidst tjente krone. Marginalskatten har dermed betydning for, hvor attraktivt det er at arbejde ekstra.

Det danske skattesystem er progressivt, dvs. at jo højere indkomst, jo højere er din marginalskat, jf. figuren.

Hvis du har indkomst op til ca. 370.000 kr., er marginalskatten på ca. 39 pct. i en gennemsnitskommune. Herefter stiger marginalskatten med knap 3 pct. point til ca. 42 pct., fordi man rammer loftet over beskæftigelsesfradraget.

Har du indkomst over ca. 568.000 kr. (522.200 kr. efter arbejdsmarkedsbidrag) rammer du topskattegrænsen, og din marginalskat stiger til 56 pct. Det betyder, at hvis du tjener 100 kr. ekstra, beholder du 44 kr. selv, mens du skal aflevere 56 kr. til det offentlige.

Figuren viser den direkte marginalskat som følge af indkomstskattesystemet. Der er ikke taget højde for effekten af aftrapning af offentlige ydelser som fx boligstøtte, friplads i daginstitutioner og børnecheck. Dette øger marginalskatten yderligere. Dertil kommer, at de høje danske forbrugsskatter hæver den effektive marginalskat betydeligt.

Fodnoter

  Del denne side

  Forfatter(e):

  Mads Lundby Hansen

  Cheføkonom og vicedirektør

  +45 21 23 79 52

  mads@cepos.dk

  Del denne side

  Forfatter(e):

  Mads Lundby Hansen

  Cheføkonom og vicedirektør

  +45 21 23 79 52

  mads@cepos.dk