Vil du kritisere mig, skal du skyde med skarpt, Peter Kurrild-Klitgaard
Professor Peter Kurrild-Klitgaard gør op ad det forkerte træ, skriver Mia Amalie Holstein og afviser dermed kritikken af sit seneste indlæg.
Udgivet d.
10. april 2019 - 13:47
ABCepos
Regulering
Siden 1989 er regelmængden, der regulerer borgernes og virksomhedernes adfærd, næsten 3-doblet fra 7,6 mio. ord i 1989 til 22,7 mio. ord i 2017, jf. figuren. Antallet af ord i love og bekendtgørelser er i gennemsnit vokset med 3,9% om året i perioden. Fortsætter udviklingen, vil regelmængden 23-dobles i en gennemsnitlig danskeres levetid.
Der kan være betydelige økonomiske omkostninger forbundet med overregulering. The Council of Economic AdvisorsCouncil of Economic Advisors rådgiver den amerikansk præsident om økonomisk politik, https://www.whitehouse.gov/sites/whitehouse.gov/files/documents/The%20Growth%20Potential%20of%20Deregulation.pdf vurderer, at regulering har reduceret den økonomiske vækst i USA med 0,8% om året siden 1980.
Flere analyser peger desuden på, at regulering rammer lavindkomstgrupperne hårdest, fordi reguleringen ofte fjerner det billigste alternativ fra markedet. Bl.a. betyder statens forbud mod at private busruter kan køre i konkurrence med offentlig transport, at den kollektive transport i Danmark er for dyr, hvilket især rammer lavindkomstgrupperne.https://cepos.dk/artikler/kaempe-gevinst-for-de-rejsende-ved-at-tillade-fjernbusser
Endelig bruges regulering til at beskytte virksomheder og organisationers særinteresser ved fx at gøre det muligt for virksomheder at hæve deres priser eller for faggrupper at øge deres lønindkomst. Begge dele på bekostning af forbrugerne. Det gælder fx taxiloven, som forhindrer to borgere i at køre for hinanden mod betaling.
Professor Peter Kurrild-Klitgaard gør op ad det forkerte træ, skriver Mia Amalie Holstein og afviser dermed kritikken af sit seneste indlæg.
Men hvordan skal vi egentlig forholde os til vores demokrati, når det kæmper for sin egen overlevelse med ikkedemokratiske midler?