Lån i stedet for SU på kandidaten giver månedlig betaling på 1.550 kr. i 10 år

Type: ABCepos
Table of contents×

Indholdsfortegnelse

Tags

SU

Indholdsfortegnelse

Tags

SU

Hvis SU’en på kandidatdelen omlægges til et lån, vil det betyde, at de studerende efter endt uddannelse skal betale lånet tilbage. Men hvor meget drejer det sig egentligt om?

2 års SU svarer umiddelbart til ca. 164.000 kr. SU’en er imidlertid skattepligtig, og den udbetalte SU efter skat i 2 år er derfor mindre, nemlig 140.000 kr.Beregnet for en person uden anden indkomst, dvs. hvor personfradraget betyder, at der betales relativt lidt i skat af SU’en. For en person med indkomst ved siden af SU’en, fx et studiejob, svarer SU’en efter skat i 2 år til 103.000 kr., hvilket er lavere end for en person uden anden indkomst, fordi personfradraget i dette tilfælde anvendes på indkomsten fra studiejobbet.   Inkl. renter svarer det til, at man efter 2 år har et lån på 145.000 kr., hvis man skal låne hvad der svarer til SU efter skat.

Afdrages lånet over 10 år, betyder det, at der hver måned skal betales 1.550 kr. i ydelse (afdrag og rente) på lånet, jf. figurenFor en person med indkomst ved siden af SU’en, er lånet som nævnt mindre. Derfor er den månedlige betaling også mindre, på ca. 1.150 kr. (mod 1.550 kr. for en person uden anden indkomst).  .

Afdrages lånet alternativt over 20 år, bliver den månedlige ydelse reduceret til ca. 950 kr.

I ovenstående beregninger er der regnet med en rentesats på 4 pct. under studietiden og 4,6 pct. efter studietiden, hvilket er de gældende regler for SU-lån i dagKilde: http://www.su.dk/su-laan/tilbagebetaling-af-dit-su-laan/renter-paa-dit-su-laan/.

Fodnoter

    Del denne side

    Forfatter(e):

    Jørgen Sloth

    Cheføkonom

    +45 61 66 27 98

    jorgen@cepos.dk

    Del denne side

    Forfatter(e):

    Jørgen Sloth

    Cheføkonom

    +45 61 66 27 98

    jorgen@cepos.dk