Danmark har ikke høj formueulighed, når man medregner arbejdsmarkedspensioner

Type: ABCepos
Table of contents×

Indholdsfortegnelse

Indholdsfortegnelse

Danmark ligger nr. 13 ud af de 23 lande, som OECD har data for, når det gælder ulighed i formuer inkl. arbejdsmarkedspensioner, jf. figuren. Dermed har Danmark en formueulighed i den laveste halvdel, og under OECD-gennemsnittet på ca. 50 pct. mht. top 10 pct.’s formueandel.

Umiddelbart ser det ud til, at Danmark har en relativ høj formueulighed, når man anvender OECD’s opgørelse. OECD finder således, at top 10 pct. har 64 pct. af de samlede formuer i Danmark, hvilket er det 3. højeste ud af de 26 OECD-lande, der indgår i opgørelsen.

Denne opgørelse fra OECD medregner imidlertid ikke formuer i arbejdsmarkedspensionerne, som er betydelige i Danmark i forhold til andre lande. I Danmark udgør pensionsformuen ca. 4.500 mia. kr. i 2017 eller mere end 200 pct. af BNP. Disse pensionsformuer er bredt fordelte i Danmark, da de fleste lønmodtagere indbetaler til en arbejdsmarkedspension.

OECD har lavet en særskilt opgørelse, hvor de medtager arbejdsmarkedspensionerne for de lande, hvor det er muligt. Her fremgår det, at top 10-formueandelen falder fra 64 til 48 pct. i Danmark.

OECD anfører selv, at når man medtager arbejdsmarkedspensioner, så mindsker det formueuligheden særligt i Danmark:

“However, including occupational pension wealth lowers significantly wealth inequality in Denmark and (to a lesser extent) in Canada, the United Kingdom, Chile, Australia and the United States.”

Fodnoter

  Del denne side

  Forfatter(e):

  Jørgen Sloth

  Cheføkonom

  +45 61 66 27 98

  jorgen@cepos.dk

  Del denne side

  Forfatter(e):

  Jørgen Sloth

  Cheføkonom

  +45 61 66 27 98

  jorgen@cepos.dk