Danmarks økonomiske energieffektivitet er dobbelt så høj som verdens

Type: ABCepos
Table of contents×

Indholdsfortegnelse

Tags

Indholdsfortegnelse

Tags

Et mål for graden af et lands energieffektivitet, er energiforbruget ved at producere en økonomisk enhed, dvs. BNP pr. enhed energiforbrug. Figuren herunder viser udviklingen i BNP/energienhed for Danmark og verden i perioden 1990 til 2015. For både Danmark og verden har der været en stigende tendens, hvilket betyder, at BNP er vokset mere end energiforbruget i den pågældende periode – på trods af at det globale energiforbrug har været stigende de sidste tre årtier.

Det er værd at bemærke, at Danmarks økonomiske energieffektivitet over hele perioden er væsentlig højere end verdens, og er i 2014 dobbelt så høj – hhv. 15,7 og 7,9 for Danmark og verden. Med andre ord formår Danmark at generere dobbelt så meget BNP pr. enhed energi i forhold til verden som helhed. Danmarks evne til at omsætte energi til økonomisk output er således stærkere, hvorfor vi er mere energieffektive relativt til verden.

Den stigende energieffektivitet i verden hænger sammen med større produktivitet og med et mindre materielt indhold i produktionen – f.eks. flere tjenesteydelser.

Fodnoter

  Del denne side

  Forfatter(e):

  Otto Brøns-Petersen

  Analysechef

  +45 20 92 84 40

  otto@cepos.dk

  Del denne side

  Forfatter(e):

  Otto Brøns-Petersen

  Analysechef

  +45 20 92 84 40

  otto@cepos.dk