Topskatteydere vurderes at arbejde 45 minutter ekstra om ugen, hvis topskatten fjernes

Type: ABCepos
Table of contents×

Indholdsfortegnelse

Indholdsfortegnelse

Hvis topskatten fjernes, vurderer Finansministeriet, at arbejdsudbuddet vil stige med ca9.500 personer, primært fordi det bliver mere attraktivt at arbejde ekstra.  

Men hvor stor er den stigning i arbejdstiden for den enkelte, som Finansministeriet indregner? Der forventes at være ca. 450.000 topskatteydere i 2022. Dermed svarer det til, at Finansministeriet beregner, at arbejdstiden i gennemsnit for en topskatteyder øges med 45 minutter om ugen.1 Beregningen er baseret på at en fuldtidsperson arbejder 1642,8 timer årligt, jf. Finansministeriet. Det svarer til 222 arbejdsdage med 7,4 timer dagligt (37 timer om ugen).  

Der er tale om et gennemsnit for alle topskatteydere. En stigning i arbejdstiden på 45 minutter om ugen i gennemsnit kan fx for 10 topskatteydere dække over at de 9 ikke ændrer deres arbejdstid, mens den sidste øger arbejdstiden med  timer om ugen, fx fordi vedkommende tager et bijob som underviser. Der er altså ikke nogen modstrid mellem Finansministeriets skøn for arbejdsudbudseffekter af lavere topskat, og at mange måske ikke vil ændre deres arbejdstid. 

Det er i øvrigt veldokumenteret, at lavere topskat har positive effekter på arbejdsindsats og velstand. Finansministeriets vurdering af de positive effekter er forsigtige. 

Fodnoter

  Del denne side

  Forfatter(e):

  Jørgen Sloth

  Seniorøkonom

  +45 61 66 27 98

  jorgen@cepos.dk

  Del denne side

  Forfatter(e):

  Jørgen Sloth

  Seniorøkonom

  +45 61 66 27 98

  jorgen@cepos.dk