Danmark har de næsthøjeste offentlige udgifter til videregående uddannelse blandt OECD-lande

Type: ABCepos
Table of contents×

Indholdsfortegnelse

Indholdsfortegnelse

Danmark er det OECD-land, der har de næsthøjeste offentlige udgifter til videregående uddannelse, jf. figuren. Kun Norge har højere udgifter end Danmark.  De offentlige udgifter til videregående uddannelse udgør i Danmark 1,6 pct. af BNP i 2017, ifølge OECD. Udgifterne består af drifts- og kapitaludgifter til uddannelsesinstitutionerne. Derimod indgår udgifter til studiestøtte, herunder SU, ikke. 

Videregående uddannelser dækker over korte, mellemlange og lange videregående uddannelser (KVU, MVU og LVU), men ikke faglærte uddannelser. 

Produktivitetskommissionen skrev om det danske uddannelsessystem, at ”Hovedkonklusionen… er, at problemerne i det danske uddannelsessystem primært handler om kvalitet, ikke om kvantitet. … Danmark er det land i verden, der bruger den største andel af nationalproduktet på uddannelse, så problemet skyldes heller ikke manglende ressourcer. Derimod er der tegn på, at læringen hos elever og studerende halter, og at de kompetencer, mange opnår gennem uddannelse, ikke er direkte anvendelige på arbejdsmarkedet. Og det har bidraget til lavere produktivitetKilde: ”Uddannelse og innovation”, Produktivitetskommissionen, analyserapport 4, februar 2014 .

Fodnoter

  Del denne side

  Forfatter(e):

  Mads Lundby Hansen

  Cheføkonom og vicedirektør

  +45 21 23 79 52

  mads@cepos.dk

  Del denne side

  Forfatter(e):

  Mads Lundby Hansen

  Cheføkonom og vicedirektør

  +45 21 23 79 52

  mads@cepos.dk