Danmark har den 8. laveste ulighed blandt OECD-landene

Udgivet d.

15. august 2024 - 08:00

ABCepos

Fordeling

Internationalt

Danmark er blandt de mest lige lande i verden. Danmark har således den 8. laveste ulighed blandt 37 OECD-lande, målt på Gini-koefficienten, jf. figuren.  

Lande som Island, Belgien og Slovakiet har lidt mindre ulighed end Danmark. Uligheden i Danmark er derimod lidt lavere end i Sverige og Finland. 

Den høje grad af lighed i Danmark skyldes både, at markedsindkomsterne (fx lønindkomst) er relativt ligeligt fordelt, og at der sker en høj grad af omfordeling (gennem skatter og overførsler). 

Figuren måler ulighed målt ved de disponible indkomster, dvs. indkomst efter skat. Dermed medregnes offentligt forbrug ikke. Det offentlige forbrug bidrager til at omfordele, fx fordi alle får betalt folkeskole [1]. OECD offentliggør ikke data for fordelingen af det offentlige forbrug, men fordi det offentlige forbrug er meget stort i Danmark i forhold til andre lande, ville en sådan beregning formentligt vise, at Danmark er endnu mere lige sammenlignet med andre lande. 

Gini-koefficienten er det mest udbredte mål for uligheden. Hvis alle havde præcis de samme indkomster, ville Gini-koefficienten være 0, mens den ville være 100 pct., hvis én person havde al indkomst, og resten af befolkningen dermed ikke havde nogen indkomst. Jo større Gini-koefficienten er, jo mere ulige er indkomsterne fordelt. 

[1] Gini-koefficienten falder med op til 4 pct. point, hvis man medregner det individuelle offentlige forbrug, ifølge Fordeling og Incitamenter 2017, Økonomi- og Indenrigsministeriet.

Relateret artikel

LLO bør tage ja-hatten på og bidrage til at få huslejereguleringen afskaffet

12. september 2024

Skaderne ved huslejereguleringen er ganske enkelt for store til, at vi som samfund kan holde fast i den gamle midlertidige regulering. Hvis LLO derfor bekymrer sig om omfordeling, bør de gå ind for en afskaffelse af huslejereguleringen.

Relateret artikel

FN forventer at verdens befolkning stabiliserer sig på ca. 10 mia. fra 2060

19. august 2024

ABCepos: Siden 1950 er verdens befolkning mere end 3-doblet fra 2½ mia. personer til ca. 8 mia. i 2021. Den historiske udvikling fortsætter dog ikke fremover.

Støt os

En personlig donation til CEPOS støtter vores mission om frihed, ansvar, privat initiativ og begrænset statsmagt for "Et friere og rigere Danmark"
Støt os månedligt som

Privat

Støt os månedligt som

Virksomhed