CEPOS logo

SU til personer med lang videregående uddannelse mindsker ikke uligheden set over hele livet

Udgivet d.

26. juni 2023 - 21:15

ABCepos

Fordeling

SU gives til studerende, der typisk har en lav disponibel indkomst. Dermed bidrager SU til at mindske indkomstforskellen, når man måler ulighed i et enkelt år. SU reducerer således uligheden målt ved Gini-koefficienten med 1 point målt i 2021, jf. figuren. Til sammenligning er Gini-koefficienten på 30,2 pct. i 2021.

Men studerendes lave indkomst er kun et midlertidigt fænomen. De sidder netop på skolebænken for at dygtiggøre sig og tilegne sig kompetencer, der kan anvendes på arbejdsmarkedet. SU-modtagere opnår derfor typisk relativt høje indkomster efter endt uddannelse. Gini-koefficienten reduceres derfor kun med 0,2 point, når man betragter livsindkomster, jf. figuren.

Hvis man udelukkende ser på SU til studerende på lange videregående uddannelser, reducerer dette Gini-koefficienten med 0,4 point målt for et enkelt år. Derimod har SU til studerende på de lange videregående uddannelser ingen virkning på uligheden når man måler på livsindkomster.

Relateret artikel

Folkepensionsalder faktaark: Få overblikket over væsentligste pointer

4. oktober 2024

Hvad er op og ned i debatten om folkepension, tidlig tilbagetrækning og differentieret pensionsalder? Få overblikket i dette fakta-ark.

Relateret artikel

Tiden er ganske enkelt løbet fra ATP

3. oktober 2024

Selv om der kan være et politisk ønske om, at pensionisterne har en vis opsparing til at supplere folkepensionen, er der ingen grund til at tvinge alle til at placere en del af deres penge i ATP.

Støt os

En personlig donation til CEPOS støtter vores mission om frihed, ansvar, privat initiativ og begrænset statsmagt for "Et friere og rigere Danmark"
Støt os månedligt som

Privat

Støt os månedligt som

Virksomhed