Folkepensionsalder faktaark: Få overblikket over væsentligste pointer
Hvad er op og ned i debatten om folkepension, tidlig tilbagetrækning og differentieret pensionsalder? Få overblikket i dette fakta-ark.
Udgivet d.
3. maj 2023 - 17:42
ABCepos
Internationalt
Ledighed
Overførsler
Dagpengesystemet er relativt generøst for lavtlønnede i Danmark. Lavtlønnede har således en såkaldt nettokompensationsgrad på 88 pct. i Danmark sammenlignet med OECD-gennemsnittet på 77 pct. Danmark har den 3. højeste kompensationsgrad blandt OECD-lande.
Nettokompensationsgraden beregnes som den disponible indkomst som ledig sammenlignet med den disponible indkomst som beskæftiget. En nettokompensationsgrad på 88 pct. betyder, at hvis man som beskæftiget har en disponibel indkomst efter skat på fx 15.000 kr. om måneden, så vil man som ledig have en disponibel indkomst efter skat på 13.200 kr. (88 pct. af 15.000 kr.)
De høje nettokompensationsgrader for lavtlønnede indebærer, at det økonomiske incitament til at tage et job er beskedent sammenlignet med andre lande.
For gennemsnitslønnede er nettokompensationsgraden i Danmark på 73 pct. mod i gennemsnit 70 pct. blandt OECD-landene.
Hvad er op og ned i debatten om folkepension, tidlig tilbagetrækning og differentieret pensionsalder? Få overblikket i dette fakta-ark.
Selv om der kan være et politisk ønske om, at pensionisterne har en vis opsparing til at supplere folkepensionen, er der ingen grund til at tvinge alle til at placere en del af deres penge i ATP.