Danmark har nogle af de højeste forbrugsskatter i OECD

Udgivet d.

3. maj 2023 - 17:25

ABCepos

Internationalt

Marginalskat

Skat

Når forbrugerne køber varer i danske butikker, betales moms på 25 pct. Derudover betales også ekstra afgifter på udvalgte varer, fx biler, kaffe, chokolade og energi. 

Samlet set udgør forbrugsskatterne 25,5 pct. af forbruget i Danmark. Det er det 3. højeste niveau blandt OECD-landene, jf. figuren. I Tyskland er forbrugsskattetrykket på 18,9 pct., i Storbritannien er det 15,0 pct., mens det er på 10,1 pct. i Schweiz. 

De høje forbrugsskatter bidrager til at forklare, hvorfor Danmark har et meget højt skattetryk sammenlignet med andre OECD-lande. 

Forbrugsskattetrykket er beregnet som de samlede forbrugsskatter divideret med summen af det private forbrug og offentligt varekøb (hvor privatforbrug og offentligt varekøb er inkl. afgifter). 

Forbrugsskatterne udgør altså 25,5 pct. af det samlede forbrug. Det kan sammenlignes med, at med en momssats på 25 pct. udgør momsen 20 pct. af den samlede pris inkl. moms. Eksempel: En vare til 100 kr. ekskl. moms koster 125 pct. inkl. moms, dvs. momsen udgør 25 kr. Momsen udgør dermed 20 pct. af den samlede pris: 25/125=20 pct. 

Relateret artikel

Stigning i statens ledelse og administration på 4.800 fuldtidsansatte under SVM-regeringen

28. september 2024
Relateret artikel

Registreringsafgiften fylder 100 år – det er på tide at lægge den i graven

26. september 2024

Langt mere effektivt end registreringsafgiften ville det være at beskatte med kørselsafgifter eller brændstofafgifter

Støt os

En personlig donation til CEPOS støtter vores mission om frihed, ansvar, privat initiativ og begrænset statsmagt for "Et friere og rigere Danmark"
Støt os månedligt som

Privat

Støt os månedligt som

Virksomhed