Danmark har meget få i lavindkomstgruppen i alle aldersgrupper – bortset fra 18-25-årige

Udgivet d.

15. august 2024 - 08:00

ABCepos

Fordeling

Internationalt

Overførsler

Uddannelse

Danmark er blandt de mest lige lande i OECD. Samtidig er Danmark det OECD-land med den 3. laveste andel i lavindkomstgruppen (defineret som personer med en disponibel indkomst (dvs. efter skat), der er under halvdelen af medianindkomsten). 

Opdeler man denne lavindkomstgruppe på aldersgrupper, har Danmark relativt få i lavindkomstgruppen for alle aldersgrupper, bortset fra de 18-25-årige, jf. figuren. 

En væsentlig årsag til, at Danmark har relativt mange i lavindkomstgruppen blandt de 18-25-årige, er at mange unge danskere er studerende, og dermed typisk har en (midlertidigt) lav indkomst [1]. Efter studierne venter dog typisk en relativ høj indkomst.  

En anden årsag til at Danmark har relativt mange i lavindkomstgruppen blandt de 18-25årige er, at danske unge flytter tidligt hjemmefra. Sammen med Sverige har Danmark i 2021 den laveste gennemsnitsalder ift. at flytte hjemmefra blandt EU-lande [2]. I opgørelsen af lavindkomstgruppen tages der højde for hele familiens indkomst, og det lægges til grund, at alle i familien har den samme indkomst. Flytter man hjemmefra, har man derfor en lavere indkomst, end hvis man bor hos sine forældre. At danske unge flytter tidligt hjemmefra, skyldes formentligt i høj grad kulturelle forskelle. Dertil kommer, at den danske SU er meget højere for udeboende (6.820 kr. i 2024) sammenlignet med SU for hjemmeboende (ned til 1.060 kr. i 2024) 

[1] Ifølge Education at a Glance 2023, OECD (tabel B1.1.) har Danmark 4. flest studerende blandt de 20-24-årige blandt alle OECD-lande.

[2] Kilde: Eurostat, tabel YTH_demo_030.

Relateret artikel

Selvføl­gelig må man regne på de økonomiske effekter af en skilsmisse, AE

12. september 2024

Økonomiske incitamenter er ikke hele ligningen, men det er også en del af ligningen når folk bliver skilt.

Relateret artikel

Skilsmisse kan koste de andre skatteydere 100.000 kr. årligt

11. september 2024

ABCepos: Hvis et lavtlønspar med to børn bliver skilt, giver det en udgift på 107.600 kr. årligt, hvilket i høj grad skyldes merudgifter til boligstøtte.

Støt os

En personlig donation til CEPOS støtter vores mission om frihed, ansvar, privat initiativ og begrænset statsmagt for "Et friere og rigere Danmark"
Støt os månedligt som

Privat

Støt os månedligt som

Virksomhed