CEPOS logo

En myte, at dem med lavest indkomst har mindst vækst – det forholder sig omvendt

Udgivet d.

28. juli 2023 - 08:00

ABCepos

Indkomst

Ligestilling

Vækst

Værdier

De 10 pct. af danskerne der i 2010 havde den laveste indkomst (1. decil), har frem til 2021 haft en indkomstfremgang på hele 274 pct. mens de 10 pct., der i 2010 havde den højeste indkomst (10. decil) har oplevet en begrænset indkomstfremgang på 3 pct. (korrigeret for udviklingen i forbrugerpriserne), jf. figuren. Selv når man ser bort fra studerende (som typisk er kommet i job 11 år senere), har de 10 pct. med lavest indkomst haft en vækst på 204 pct. fra 2010 til 2021, hvilket er en markant højere vækst end i de øvrige indkomstlag.  

Opgørelsen følger de samme personer over tid. Med andre ord beregnes indkomstudviklingen for de konkrete personer, der befandt sig i en given indkomstgruppe i 2010. 

Opgørelsen i dette afsnit er et alternativ til den mest anvendte metode til at opgøre indkomstvæksten for forskellige indkomstgrupper (fx opgjort på deciler). Målt på indkomstgrupper i et givent år har top 10 pct. haft større procentvis fremgang end fx bund 10 pct. siden 2010. I disse opgørelser skal man imidlertid være opmærksom på, at dem der i dag er i top 10 pct. ofte ikke var det i 2010, fordi der er stor mobilitet ud af gruppen. Ser man i stedet på dem, der i 2010 var i top 10 pct. og følger de samme personer over tid, så har de i 2021 i gennemsnit kun en lidt højere indkomst, end de havde i 2010, jf. figuren. 

Opgørelsen i ovenstående figur er relevant at anvende, hvis vi er interesserede i at konstatere, om personer med lav indkomst har en god chance for at forbedre deres livsvilkår ved at øge deres indkomst. Figuren viser, at det i høj grad er tilfældet. 

Relateret artikel

Hvis man differentierer pensionsalderen, skal blandt andre sygeplejersker og pædagoger gå sidst på pension. Det er vel ikke meningen?

4. november 2024

Fastfryses pensionsalderen på 70 år for alle, vil det efterlade dansk økonomi i italienske tilstande. Omvendt er jeg heller ikke synderligt begejstret for en differentieret pensionsalder.

Relateret artikel

Særligt én af Pensions­kom­mis­sio­nens anbefa­linger fortjener mere plads i rampelyset

22. oktober 2024

Særydelser bør ikke tildeles på baggrund af alder. Det er desværre i stor stil tilfældet i dag.

Støt os

En personlig donation til CEPOS støtter vores mission om frihed, ansvar, privat initiativ og begrænset statsmagt for "Et friere og rigere Danmark"
Støt os månedligt som

Privat

Støt os månedligt som

Virksomhed