Folkepensionsalder faktaark: Få overblikket over væsentligste pointer
Hvad er op og ned i debatten om folkepension, tidlig tilbagetrækning og differentieret pensionsalder? Få overblikket i dette fakta-ark.
Udgivet d.
30. juni 2023 - 14:45
ABCepos
Fordeling
Indkomst
Kommuner & regioner
Ser man på tværs af landets 98 kommuner, har der blandt borgerne været indkomstfremgang (målt ved den disponible indkomst) i alle kommuner siden år 2000, jf. kortet og tabellen. Der er variation i stigningen blandt kommunerne, men alle har oplevet fremgang.
Gentofte (99 pct.) og Rudersdal (74 pct.) er de to kommuner med den største indkomstfremgang. Kommunerne med den laveste indkomstfremgang er Vallensbæk og Ishøj med stigninger på 27 og 29 pct., eller godt 1 pct. om året.
Der er altså ikke tale om, at nogle kommuner har nedgang i indkomsterne. Derimod er der indkomstfremgang i alle kommuner. I 93 ud af de 98 kommuner er indkomstfremgangen på mellem 30 og 60 pct. siden 2000. Landsgennemsnittet er på ca. 47 pct.
Opgørelsen viser ændringen i den disponible indkomst i 2021 ift. 2000 blandt de personer, der er bosat i kommunen i disse to år. Dermed kan ændringerne i befolkningssammensætningen påvirke udviklingen. En relativt lav indkomstudvikling kan skyldes, at der fx er kommet relativt mange indvandrere til kommunen, eller at alderssammensætningen kan have ændret sig i kommunen.
Opgørelsen går frem til 2021, idet der ikke er registerdata til rådighed for 2022 endnu. Der har været høj inflation i 2022, og det vil påvirke indkomstfremgangen når indkomstdata for 2022 foreligger.
Hvad er op og ned i debatten om folkepension, tidlig tilbagetrækning og differentieret pensionsalder? Få overblikket i dette fakta-ark.
Selv om der kan være et politisk ønske om, at pensionisterne har en vis opsparing til at supplere folkepensionen, er der ingen grund til at tvinge alle til at placere en del af deres penge i ATP.