CEPOS logo

Halvdelen af CO2-udledningen fra danskernes forbrug er importeret

Udgivet d.

25. august 2020 - 17:08

ABCepos

Klima

Emissionsopgørelser er traditionelt baseret på et territorialt princip i den forstand, at det er produktionen inden for et lands grænser, som er afgørende for omfanget af dets udledning af drivhusgasser. De internationale aftaler om at begrænse drivhusgasudledningerne, herunder Paris-aftalen, er også baseret på udledningerne forbundet ved produktion. 

Virksomheder handler dog i dag i høj grad på tværs af landegrænser som følge af globaliseringens prominente rolle, hvilket medfører, at en del af et lands produktion forbruges i andre lande. Det stigende globale handelsomfang betyder derfor, at udledninger indeholdt i udenrigshandlen, alt andet lige, er steget. Særligt for vestlige lande er importen mere drivhusgasintensiv end eksport. Det betyder, at miljøbelastningen ved forbruget er større, end produktionen umiddelbart antyder.   

Figuren viser udviklingen i CO2-udledningen indeholdt i den indenlandske efterspørgsel i Danmark i perioden 2005 til 2015, dvs. udledningen fra den hjemlige produktion tillagt udledningen indeholdt i importenfratrukket udledningen fra eksporten.Branchen ”transport and storage” er udeladt, da denne hovedsageligt indebærer international transport, som typisk ikke medregnes i emissionsopgørelser. Dvs. udledninger fra fly, skibe og andre køretøjer indgår ikke i opgørelsen. Derudover medregnes udledningerne af ikke-CO2 fra landbruget heller ikke.        

Den samlede CO2-udledning indeholdt i den indenlandske efterspørgsel toppede i 2006, hvor denne var på 66,5 mio. ton, jf. figuren. Heraf bidrog den hjemlige produktion til 58 pct. af udledningen, mens 42 pct. kom fra produktion i udlandet. CO2-udledningen er sidenhen aftaget og er i 2015 på 42,6 mio. ton, hvilket svarer til en reduktion på ca. 36 pct. En stor del af denne udvikling skyldes særligt en reduktion i udledningen fra den hjemlige produktion (knap en halvering). Som følge heraf udgør CO2-udledningen fra import i 2015 omtrent 51 pct. af den samlede udledning indeholdt i den indenlandske efterspørgsel, hvilket bl.a. reflekterer Danmarks store handel med omverdenen.  Størstedelen af den importerede udledning stammer fra OECD-landene, som i 2015 står for en fjerdedel af den samlede CO2-udledning i den indenlandske efterspørgsel. Ligeledes kan det bemærkes, at CO2udledningen indeholdt i importen fra Kina udgør 10 pct. 

Relateret artikel

Fiaskoer med energiøer bør føre til ny vindstrategi

29. august 2024

Regeringen har besluttet at udskyde energiøen i Nordsøen endnu en gang. Det er rettidig omhu. Tænkepausen bør benyttes til en fundamental gentænkning af den måde, vindenergiudbygningen sker på i Danmark. Ellers truer flere ekstraregninger til skatteyderne

Relateret artikel

Klimarådet risikerer at understøtte en tom overbudspolitik

19. august 2024

Klimarådets notat om klimamål bidrage ikke til en nøgtern diskussion om meningsfuld dansk klimapolitik. Tværtimod.

Støt os

En personlig donation til CEPOS støtter vores mission om frihed, ansvar, privat initiativ og begrænset statsmagt for "Et friere og rigere Danmark"
Støt os månedligt som

Privat

Støt os månedligt som

Virksomhed