CEPOS logo

Ikke-vestlige indvandrerkvinders fertilitet er faldet til danske kvinders niveau

Udgivet d.

22. april 2024 - 16:00

ABCepos

Befolkning

Ikke-vestlige indvandrerkvinder har i 2023 stort set samme fertilitet som kvinder med dansk oprindelse, jf. figuren. De to grupper føder i gennemsnit hhv. 1,4 og 1,6 børn i løbet af den fødedygtige alder (15-49 år). Det er en markant udvikling. I 1986 fødte ikke-vestlige indvandrerkvinder ca. 3 børn i gennemsnit, mens kvinder med dansk oprindelse fødte 1,5 børn i gennemsnit. Dvs. ikke-vestlige indvandrerkvinder fødte dobbelt så mange børn som danske kvinder. Særligt fra 2000 til 2008 skete der en markant indsnævring af forskellene i fertiliteten, primært som følge af færre fødsler blandt ikke-vestlige indvandrerkvinder. 

Figuren viser den samlede fertilitet (divideret med 1.000) i alderen 15-49 år. Den samlede fertilitet er det antal børn, som 1.000 kvinder ville sætte i verden i løbet af sin alder 15-49 år, hvis de ikke dør, før de fylder 50 år, og hvis de på hvert alderstrin føder så mange børn, som angivet ved årets fertilitetskvotienter (som er antal fødte pr. år pr. 1.000 kvinder i det pågældende alderstrin). Dvs. den samlede fertilitet følger ikke den enkelte kvinde over tid, men giver et øjebliksbillede af fødselsmønstrene i et givet år, fx 2023. 

Danmarks Statistik definerer vestlige lande som EU-landene, andre vesteuropæiske landeAndorra, Island, Liechtenstein, Monaco, Norge, San Marino, Schweiz, Storbritannien, Vatikanstaten   samt Canada, USA, Australien og New Zealand. De ikke-vestlige lande er alle øvrige lande. De fire ikke-vestlige lande, hvor flest af de 15-49-årige indvandrerkvinder i 2023 kommer fra, er Ukraine, Syrien, Tyrkiet og Filippinerne.

Relateret artikel

Lad os løfte niveauet for den offent­lige debat, AE

17. september 2024

Jeg ønsker for den offentlige debat, at vi bruger mere tid på at forstå hinanden.

Relateret artikel

LLO bør tage ja-hatten på og bidrage til at få huslejereguleringen afskaffet

12. september 2024

Skaderne ved huslejereguleringen er ganske enkelt for store til, at vi som samfund kan holde fast i den gamle midlertidige regulering. Hvis LLO derfor bekymrer sig om omfordeling, bør de gå ind for en afskaffelse af huslejereguleringen.

Støt os

En personlig donation til CEPOS støtter vores mission om frihed, ansvar, privat initiativ og begrænset statsmagt for "Et friere og rigere Danmark"
Støt os månedligt som

Privat

Støt os månedligt som

Virksomhed