EU’s gældskrise bør få Danmark tilbage i sparebanden
EU-formandskabet, som Danmark i dag overtager, er et oplagt tidspunkt for de danske politikere til genoptage medlemskabet i sparebanden.
Udgivet d.
17. januar 2025 - 17:20
ABCepos
Produktivitet
Skat
Vækst
I de senere år er det blevet diskuteret, i hvor høj grad danske virksomheders forskningsudgifter skal subsidieres gennem et skattefradrag. Men hvor store summer bruger danske virksomheder egentligt på forskning?
Danske virksomheders udgifter til forskning er på 1,8 pct. af BNP i 2022, jf. figuren. Det er i den øvre halvdel blandt 37 OECD-lande. Det er lavere end det amerikanske og svenske niveau på hhv. 2,8 og 2,5 pct. af BNP, men højere end Holland (1,6 pct. af BNP) og Norge (0,9 pct. af BNP).
Fradraget for forskningsudgifter blev hævet til over 100 pct. fra og med 2019. I den seneste politiske aftale fra juni 2024 blev det aftalt, at fradraget fra 2028 vil være på 120 pct. op til et loft på 1 mia. kr. og på 110 pct. derover.
Forskelle i landenes udgifter til forskning og udvikling kan bl.a. skyldes, at nogle brancher er mere forskningsintensive end andre. Uddannelses- og Forskningsministeriet har tidligere undersøgt dette og fandt”… at den danske erhvervsstruktur ikke er afgørende for forskellen mellem Danmark og de øvrige lande i sammenligningen.”
EU-formandskabet, som Danmark i dag overtager, er et oplagt tidspunkt for de danske politikere til genoptage medlemskabet i sparebanden.
Skatterne på kapitalafkast er de mest forvridende, vi har. Og de højeste satser koster selv statskassen penge.