Det er på trods af vores høje skatteniveau, at vi har en god konkurrenceevne – ikke på grund af det
Både geopolitisk og handelspolitisk befinder vi os i usikre tider. Hvorfor ikke styrke dansk økonomi strukturelt, så vi kan modstå lidt af hvert?
Udgivet d.
21. september 2023 - 17:30
ABCepos
Internationalt
Offentlige udgifter
Uddannelse
Danmark er det OECD-land, der har de 3. højeste offentlige udgifter til videregående uddannelse, jf. figuren. Kun Norge og Østrig har højere udgifter end Danmark. De offentlige udgifter til videregående uddannelse udgør i Danmark 1,6 pct. af BNP i 2020, ifølge OECD. Udgifterne består af drifts- og kapitaludgifter til uddannelsesinstitutionerne. Derimod indgår udgifter til studiestøtte, herunder SU, ikke.
Videregående uddannelser dækker over korte, mellemlange og lange videregående uddannelser (KVU, MVU og LVU), men ikke faglærte uddannelser.
Produktivitetskommissionen skrev i 2014 følgende om det danske uddannelsessystem, at ”Hovedkonklusionen… er, at problemerne i det danske uddannelsessystem primært handler om kvalitet, ikke om kvantitet. … Danmark er det land i verden, der bruger den største andel af nationalproduktet på uddannelse, så problemet skyldes heller ikke manglende ressourcer. Derimod er der tegn på, at læringen hos elever og studerende halter, og at de kompetencer, mange opnår gennem uddannelse, ikke er direkte anvendelige på arbejdsmarkedet. Og det har bidraget til lavere produktivitet.”Kilde: ”Uddannelse og innovation”, Produktivitetskommissionen, analyserapport 4, februar 2014
Både geopolitisk og handelspolitisk befinder vi os i usikre tider. Hvorfor ikke styrke dansk økonomi strukturelt, så vi kan modstå lidt af hvert?
Det frie råderum er estimeret til 51 mia. kr., når der korrigeres for reservationer, indgåede aftaler og demografisk træk.