Afskaffelse af efterløn for unge under 40 år giver 12 mia. kr. i råderum i dag

Type: Analyse
Table of contents×

Indholdsfortegnelse

Indholdsfortegnelse

 

Afskaffelse af efterløn for unge under 40 år giver 12 mia. kr. i råderum i dag - kan finansiere vækstinitiativer i dag.

CEPOS offentliggør i dag et notat med beregning af effekten af at afvikle adgangen til efterløn for alle personer under 40 år. Forslaget indebærer, at årgang 1970 bliver den sidste årgang, der går på efterløn, og det sker i 2034. Ved udgangen af år 2038 er efterlønnen udfaset. 

“Forslaget giver et råderum på 12 mia. kr. allerede i dag. Det skyldes, at når efterlønsordningen afvikles fra 2034-38, så behøver man ikke de kommende år at spare op til udbetaling af efterløn fra 2039 og frem. Med andre ord reduceres kravet til overskuddet på de offentlige finanser med 12 mia. kr. i dag” siger cheføkonom Mads Lundby Hansen, CEPOS.

“Råderummet på 12 mia.kr. i dag kan anvendes på initiativer, der øger væksten de kommende år. F.eks. kan man for de 12 mia. kr. reducere selskabsskatten fra 25 til 21 pct. samtidig med, at topskatten kan halveres fra 15 til 8 pct. Dermed sænkes den øverste marginalskat fra 56 til 49½ pct. Bl.a. OECD har fundet, at lavere selskabsskat og marginalskat øger velstanden markant. Alternativt kan forslaget anvendes på at forbedre holdbarheden på de offentlige finanser”, siger cheføkonom Mads Lundby Hansen, CEPOS.

“Unge mennesker har ikke brug for en skattefinansieret efterlønsordning. De har i stedet brug for et arbejdsmarked med gode incitamenter og spændende jobmuligheder. Og det kan hjælpes på vej ved en lavere marginalskat og selskabsskat. En lavere selskabsskat vil medføre, at virksomhederne investerer mere i ny teknologi og innovation. Herudover bliver det mere attraktivt for udenlandske virksomheder at lokalisere sig i Danmark. Alt det vil give yngre mennesker spændende jobmuligheder”, siger cheføkonom Mads Lundby Hansen, CEPOS.

Beregningerne er udført af DREAM-gruppen for CEPOS.

Fodnoter

    Hent analyse

    Hent Filstørrelse: 291,5 KB

    Del denne side

    Forfatter(e):

    Mads Lundby Hansen

    Tidligere cheføkonom og vicedirektør

    Hent analyse

    Hent Filstørrelse: 291,5 KB

    Del denne side

    Forfatter(e):

    Mads Lundby Hansen

    Tidligere cheføkonom og vicedirektør