Afskaffelse af SU på kandidatdelen og fastfrysning af SU kan finansiere Løkkes topskattelettelse

Udgivet d.

13. maj 2016 - 13:05

Analyse

Skat

CEPOS-analyse viser, hvor der er regnet på besparelsespotentialet ved diverse SU-reformer. Reformerne er bl.a. relevante i forhold til at fremskaffe finansiering til efterårets skattereform.
CEPOS offentliggør i dag en analyse, hvor der er regnet på besparelsespotentialet ved diverse SU-reformer. Reformerne er bl.a. relevante i forhold til at fremskaffe finansiering til efterårets skattereform.
“Hvis man konverterer SU’en til lån på kandidatdelen fås en budgetforbedring på ca. 1,8 mia. kr. Hvis man desuden nul-regulerer SU’en i årene 2017-23, så fås yderligere en budgetforbedring på 1,2 mia. kr. Idéen er, at SU’en ikke opreguleres med inflationen, men holdes konstant i kroner og øre. Det giver også god mening. Vi har i dag verdens højeste SU. De to forslag tilsammen medfører en budgetforbedring på 3 mia. kr. De to forslag kan finansiere Løkkes planlagte topskattelettelse på 5,5 pct.point, der indebærer et provenutab på 2,8 mia. kr.” siger cheføkonom Mads Lundby Hansen, CEPOS.
“Der er rigtig god logik i at reducere SU’en for at finansiere lavere topskat. Studerende på universitetet kommer typisk til at være blandt de højest lønnede i samfundet, når de bliver færdiguddannet. Idéen er, at de universitetsuddannede skal være med til at betale for deres egen topskattelettelse. Der er ingen grund til, at man betaler så meget i overførselsindkomst til fremtidens vindere på arbejdsmarkedet”, siger cheføkonom Mads Lundby Hansen, CEPOS.
”Jeg forventer ikke, at omlægningen indebærer, at unge fra hjem med lav indkomst afskæres fra universitetsuddannelser. Man skal af staten kunne låne et beløb svarende til den mistede SU. Dermed har man fortsat de samme muligheder for at tage en universitetsuddannelse”, siger cheføkonom Mads Lundby Hansen, CEPOS.
Relateret artikel

Selvføl­gelig må man regne på de økonomiske effekter af en skilsmisse, AE

12. september 2024

Økonomiske incitamenter er ikke hele ligningen, men det er også en del af ligningen når folk bliver skilt.

Relateret artikel

Skilsmisse kan koste de andre skatteydere 100.000 kr. årligt

11. september 2024

ABCepos: Hvis et lavtlønspar med to børn bliver skilt, giver det en udgift på 107.600 kr. årligt, hvilket i høj grad skyldes merudgifter til boligstøtte.

Støt os

En personlig donation til CEPOS støtter vores mission om frihed, ansvar, privat initiativ og begrænset statsmagt for "Et friere og rigere Danmark"
Støt os månedligt som

Privat

Støt os månedligt som

Virksomhed