Afskaffelse af SU på kandidatdelen og fastfrysning af SU kan finansiere Løkkes topskattelettelse

Type: Analyse
Table of contents×

Indholdsfortegnelse

Tags

Indholdsfortegnelse

Tags

CEPOS-analyse viser, hvor der er regnet på besparelsespotentialet ved diverse SU-reformer. Reformerne er bl.a. relevante i forhold til at fremskaffe finansiering til efterårets skattereform.
CEPOS offentliggør i dag en analyse, hvor der er regnet på besparelsespotentialet ved diverse SU-reformer. Reformerne er bl.a. relevante i forhold til at fremskaffe finansiering til efterårets skattereform.
"Hvis man konverterer SU’en til lån på kandidatdelen fås en budgetforbedring på ca. 1,8 mia. kr. Hvis man desuden nul-regulerer SU’en i årene 2017-23, så fås yderligere en budgetforbedring på 1,2 mia. kr. Idéen er, at SU’en ikke opreguleres med inflationen, men holdes konstant i kroner og øre. Det giver også god mening. Vi har i dag verdens højeste SU. De to forslag tilsammen medfører en budgetforbedring på 3 mia. kr. De to forslag kan finansiere Løkkes planlagte topskattelettelse på 5,5 pct.point, der indebærer et provenutab på 2,8 mia. kr.” siger cheføkonom Mads Lundby Hansen, CEPOS.
"Der er rigtig god logik i at reducere SU’en for at finansiere lavere topskat. Studerende på universitetet kommer typisk til at være blandt de højest lønnede i samfundet, når de bliver færdiguddannet. Idéen er, at de universitetsuddannede skal være med til at betale for deres egen topskattelettelse. Der er ingen grund til, at man betaler så meget i overførselsindkomst til fremtidens vindere på arbejdsmarkedet", siger cheføkonom Mads Lundby Hansen, CEPOS.
”Jeg forventer ikke, at omlægningen indebærer, at unge fra hjem med lav indkomst afskæres fra universitetsuddannelser. Man skal af staten kunne låne et beløb svarende til den mistede SU. Dermed har man fortsat de samme muligheder for at tage en universitetsuddannelse”, siger cheføkonom Mads Lundby Hansen, CEPOS.

Fodnoter

  Hent analyse

  Hent Filstørrelse: 228,9 KB
  Hent Filstørrelse: 526,5 KB

  Del denne side

  Forfatter(e):

  Mads Lundby Hansen

  Tidligere cheføkonom og vicedirektør

  Jørgen Sloth

  Cheføkonom

  +45 61 66 27 98

  jorgen@cepos.dk

  Hent analyse

  Hent Filstørrelse: 228,9 KB
  Hent Filstørrelse: 526,5 KB

  Del denne side

  Forfatter(e):

  Mads Lundby Hansen

  Tidligere cheføkonom og vicedirektør

  Jørgen Sloth

  Cheføkonom

  +45 61 66 27 98

  jorgen@cepos.dk