Danmark bruger betydelige ressourcer på den aktive arbejdsmarkedspolitik, som har til formål at hjælpe ledige i beskæftigelse. Den aktive arbejdsmarkedspolitik giver imidlertid et samfundsøkonomisk tab på 3 mia. kr. ifølge en analyse fra vismændene, jf. nedenfor.
Der kan være positive effekter af aktivering, hvis aktiveringen løfter de lediges kvalifikationer, og derigennem øger deres tilknytning til arbejdsmarkedet. Der kan også være en positiv motivationseffekt, fordi de ledige motiveres til at finde arbejde for at undgå at komme i aktivering.
Omvendt kan der være negative effekter af aktivering, fx i form af en fastholdelseseffekt, fordi der under selve aktiveringen er mindre tid (og måske motivation) til at søge job. Dermed mindskes sandsynligheden for at finde et job. Derudover er der omkostninger forbundet med aktivering, fx afholdelse af kurser.
Samlet konkluderer vismændene at: ”Analyserne i kapitlet viser et samfundsøkonomisk underskud af aktiveringspolitikken i 2001 på 3 mia. kr. … Resultatet skyldes især, at uddannelsesaktivering giver et stort underskud, mens motivationseffekten bidrager positivt.”, jf. også figuren.