Alle statsministre siden Anker Jørgensen har sænket den øverste marginalskat
Udgivet d.
28. maj 2012 - 00:00
Analyse
I anledning af den kommende skattereform, regeringen fremlægger på tirsdag, har CEPOS i et nyt notat set på udviklingen i den øverste marginalskat siden 1975 og frem til i dag.
“Alle regeringer siden Anker Jørgensen har reduceret den øverste marginalskat. I midten af 1980erne udgjorde den øverste marginalskat 73 pct., hvor den i dag er sænket til 56 pct. Schlüter reducerede marginalskatten med 1 pct.point, Nyrup sænkede den med 5,4 pct.point og Fogh/Løkke gennemførte den største reduktion svarende til 7,1 pct.point. Thorning bør gøre som de tre tidligere regeringer og reducere den øverste marginalskat. Det vil nemlig være god skattepolitik til gavn for dansk vækst og velstand”, siger cheføkonom Mads Lundby Hansen, CEPOS.
“I debatten om den kommende skattereform har bl.a. SF anbefalet, at man hæver grænsen for, hvornår man betaler topskat fra i dag ca. 390.000 kr. til ca. 450.000 kr. Dermed reduceres den øverste marginalskat ikke. Alle der har en indkomst over 450.000 kr. får ikke reduceret deres marginalskat. De vil fortsat have en marginalskat på 56 pct., og dermed øges deres incitament til at arbejde ekstra ikke. Det betyder, at de mest produktive danskere ikke får en bedre tilskyndelse til at arbejde ekstra. Og det er ærgerligt. Det vil gavne udviklingen i produktiviteten og velstanden, hvis de mest produktive danskere arbejder ekstra. I det perspektiv bør Thorning-regeringen sænke topskattesatsen. De økonomiske vismænd har i deres seneste rapport fundet, at det er 100 pct. selvfinansierende at lette marginalskatten for de 10 pct. højest lønnede. Bl.a. fordi det øger arbejdsudbuddet” siger cheføkonom Mads Lundby Hansen, CEPOS.
“Der er relativt store gevinster ved at reducere den øverste marginalskat. Dermed fås et bedre incitament for de mest produktive danskere til at arbejde flere timer og mere produktivt. Herudover øges incitamentet til at uddanne sig, da den økonomiske gevinst ved uddannelse beskattes mindre. Endvidere bliver det nemmere at tiltrække dygtige udlændinge til det danske arbejdsmarked, ligesom det bliver mindre attraktivt for danske iværksættere og højtuddannede at flytte til udlandet og arbejde der” , siger cheføkonom Mads Lundby Hansen, CEPOS
“Skal Thorning være den statsminister i nyere Danmarks-historie, der reducerer den øverste marginalskatten mest, skal der skæres 8 point af topskatten. Det vil være god historie-skrivning, fordi det vil gavne samfundsøkonomien. ” siger cheføkonom Mads Lundby Hansen, CEPOS
Cepos og DI kræver opgør med »bureaukratisk cirkus« for skat på aktier
EU-landene skal droppe kildeskatten på udbytter til andre EU-lande. Ingen refusion, ingen modregning.
Et NATO-bidrag på 5 procent vil kunne koste en arbejderfamilie 57000 kr. om året i krigsskat
Så meget vil det koste forskellige familetyper, hvis NATO-bidraget hæves til henholdsvis 3 eller 5 procent af BNP.