Arbejdspapir 10: De økonomiske betingelser for kommunalt selvstyre i Danmark
Udgivet d.
1. juni 2010 - 14:00
Arbejdspapir
Kommuner & regioner

“Selv når kommunerne betaler øgede udgifter med øgede kommuneskatter, påvirker en kommunal budgetudvidelse samfundsøkonomien negativt. Højere skatter får nemlig borgerne til at arbejde mindre, så staten får færre skattekroner i statskassen. Det mærker kommunerne bare ikke og tager derfor ikke hensyn til det. Men det er selvfølgelig uholdbart for samfundsøkonomien som helhed,” siger Henrik Christoffersen.
Henrik Christoffersen påpeger videre, at så længe kommunerne ikke bærer de samfundsøkonomiske konsekvenser af deres egne dispositioner, så er en stram statsstyring nødvendig.
“Den kommunale strukturreform i 2007 rettede ikke op på dette misforhold. Derfor er der brug for helt nye præmisser for kommunestyret, såfremt det skal bevares,” siger forskningschef Henrik Christoffersen, CEPOS.
Forfatter
Fagbevægelsen bør droppe skræmmekampagnen
Læser man Morten Skov Christiansens, formand for FH, kronik i denne avis torsdag den 26.juni, kan man få det indtryk, at Cepos' nye pensionsudspil vil trække sikkerhedsnettet væk under danskernes alderdom og blandt andet fjerne seniorpensionen.
Tiden er inde til et opgør med folkepensionen
Folkepensionsalderen bør ikke være en kamp, hvor politikere kan købe sig til stemmer ved at begunstige bestemte vælgersegmenter.