CEPOS logo

Arbejdspapir 79: EU – fra samarbejde mellem stater til en stat i sig selv?

Udgivet d.

29. maj 2024 - 16:37

Arbejdspapir

EU

Resumé

Den europæiske union fungerer i bemærkelsesværdig grad som et samarbejde mellem stater og ikke som en statsdannelse i sig selv. Det hænger sammen med konstitutionelle bremser på at gennemtvinge simple majoritetsafgørelser, herunder enstemmighedskrav på vigtige politiske områder. Hvis det bliver ”lettere at træffe beslutninger”, tilsiger veletableret public choice-teori, at EU vil bevæge sig i retning af en mere central statsdannelse, at der i langt højere grad vil blive omfordelt fra høj- til lavindkomstlande – og navnlig fra de lavere indkomster i højindkomstlandene, og at kvaliteten af de politiske beslutninger på fællesskabsniveau vil falde.

Arbejdspapiret redegør for tre centrale konklusioner:

  1. Det er ikke sikkert, at almindeligt flertal vil gøre det lettere at træffe beslutninger i EU.
  2. Lavere flertalskrav kan sænke kvaliteten af beslutningerne.
  3. Flertalsafgørelser kan ændre EU’s grundlæggende karakter fra union af selvstændige stater til en centraliseret, føderal stat med omfordeling mellem landene – sandsynligvis fra velhavende til mindre velhavende lande.

 

Hent Arbejdspapiret

Det kan ikke afvises, at lempede flertalskrav i EU vil resultere i ”større beslutningskraft” - men sandsynligvis også dårligere politik.

Relateret artikel

Trump kan starte to nye, store kriser

16. april 2025

Præsident Trump har kastet verden ud i foreløbig to alvorlige kriser: En sikkerhedspolitisk krise og en handelspolitisk krise. 

Relateret artikel

Venstrefløjens godhed for andres penge er for letkøbt

11. april 2025

Venstrefløjens argumentation bygger på tanken om, at når først du har afleveret dine penge til staten, er det »statens penge«.

Støt os

En personlig donation til CEPOS støtter vores mission om frihed, ansvar, privat initiativ og begrænset statsmagt for "Et friere og rigere Danmark"
Støt os månedligt som

Privat

Støt os månedligt som

Virksomhed