Befolkningen bakker op om en liberalisering af lukkeloven

Type: Analyse
Table of contents×

Indholdsfortegnelse

Indholdsfortegnelse

Erhvervs- og vækstminister Ole Sohn har fremsat et lovforslag, der skal øge lukkelovens fleksibilitet. Formålet er, at butikker skal kunne holde åbent på helligdage i forbindelse med helt særlige arrangementer. Hos CEPOS mener erhvervsjuridisk seniorkonsulent, Henriette Kinnunen imidlertid, at forslaget vil resultere i unødigt bøvl for virksomhederne og anbefaler i stedet, at lukkeloven helt afskaffes: 

”Det er ikke statens opgave at drive virksomhed, og derfor bør det også være op til de enkelte butikker at afgøre, hvornår der er et forretningsmæssigt potentiale i at holde åbent. Politikerne skal derfor heller ikke blande sig i, hvem der holder åbent eller lukket omkring helligdage, eller om enkelte begivenheder er så store, at de berettiger til dispensation fra lukkeloven. I stedet for at lave særregler bør de helt afskaffe lukkeloven, som man eksempelvist har gjort det i Sverige. Og politikerne har allerede opbakningen fra flertallet af danskerne til en sådan beslutning”, siger erhvervsjuridisk seniorkonsulent i CEPOS, Henriette Kinnunen. 

Analysebureauet Norstat har for CEPOS foretaget en meningsmåling blandt 1000 danskere, der viser, at selvom et flertal af dankerne (79 pct.) vurderer, at de ikke har behov for øgede åbningstider i butikkerne, så mener et flertal samtidig (68 pct.), at det bør være op til butikkerne selv at bestemme, hvornår de ønsker at holde åbent. 

Det nuværende lovforslag giver kun mulighed for at dispensere fra lukkeloven ved særligt omfattende enkeltarrangementer, typisk af international eller tilsvarende karakter. Og kun efter godkendelse fra Erhvervs- og Selskabsstyrelsen. Det mener Henriette Kinnunen er alt for restriktivt og bureakratisk: 

”Forslaget kræver et to-instans bureaukrati, hvor det først er kommunalbestyrelsen, der skal træffe en afgørelse, som derefter skal godkendes af Erhvervs- og Selskabsstyrelsen. Det er unødig bureaukrati, og man burde derfor i det mindste lade det være op til kommunerne selv at kunne dispensere fra lukkeloven til fordel for det lokale erhvervsliv. Dermed skaber man også mulighed for mere fleksibilitet i forhold til lokale arrangementer,” siger Henriette Kinnunen, erhvervsjuridisk seniorkonsulent i CEPOS.

Fodnoter

    Hent analyse

    Hent Filstørrelse: 278,3 KB

    Del denne side

    Forfatter(e):

    Henriette Kinnunen

    Forhenværende chefjurist, CEPOS, 2011 - 2016

    Hent analyse

    Hent Filstørrelse: 278,3 KB

    Del denne side

    Forfatter(e):

    Henriette Kinnunen

    Forhenværende chefjurist, CEPOS, 2011 - 2016