Pressemeddelelse:
“Det fremgår af analysen, at der er social arv i Danmark. Er forældrene i bund 20 pct. med hensyn til indkomst, er der 32 pct. sandsynlighed for, at børnene også er i bund 20 pct. som voksne. Hvis der ikke var en social arv i indkomst, så skulle kun 20 pct. af børnene havne i den femtedel med lavest indkomst og 20 pct. i hver af de 4 øvrige femtedele,” siger cheføkonom Mads Lundby Hansen, CEPOS.
“Hele 44 pct. af børn fra lavindkomsthjem (dvs. blandt de 20 pct. med lavest indkomst), hvor forældrene hovedsageligt får deres indkomst fra overførselsindkomst, ender selv i bund 20 pct. som voksen. Det tilsvarende tal for børn af lavindkomstforældre i job, er markant mindre svarende til 27 pct. Det indikerer, at forældres jobsituation er vigtig”, siger cheføkonom Mads Lundby Hansen, CEPOS.
”Vores beregninger viser, at børn fra lavindkomstfamilier, hvor forældrene er fuldtidsbeskæftigede i hele opvækstperioden, i gennemsnit har en årlig disponibel indkomst som voksne, der er 65.000 kr. højere end børn fra lavindkomstfamilier, hvor forældrene er på overførselsindkomst i opvækstårene” siger cheføkonom Mads Lundby Hansen, CEPOS.
”Undersøgelsen indikerer, at forældrenes beskæftigelsessituation i høj grad er med til at bestemme om børnene lander i lavindkomstgruppen. Det kan skyldes, at forældre er rollemodeller, og at børnene spejler sig i forældrenes jobtilknytning. Det er vores vurdering af analysen, at det at forældrene har et job, spiller en betydelig rolle for børnenes fremtidige indkomst. Det må alt andet lige være nemmere at overføre værdier som arbejdsmoral og flid til børnene, hvis de rent faktisk oplever, at forældrene går på arbejde, ligesom det forekommer plausibelt, at forældrenes syn på disse ting, ikke er uafhængig af deres egen beskæftigelsessituation,” siger cheføkonom Mads Lundby Hansen, CEPOS.
“Selv når der kontrolleres for forældrenes uddannelse og herkomst, er der en klar sammenhæng mellem forældrenes jobsituation og børnenes indkomst som voksne,” siger cheføkonom Mads Lundby Hansen, CEPOS.
Analyse
Denne analyse omhandler den sociale arv målt ved indkomstmobilitet. Det undersøges, hvordan børnene klarer sig økonomisk i forhold til deres forældre. Det fremgår af analysen, at der er social arv i Danmark. Men undersøgelsen indikerer også, at forældrenes beskæftigelsessituation i høj grad har indflydelse på, om børnene lander i lavindkomstgruppen som voksne.
- Er forældrene i bund 20 pct. (målt ved disponibel indkomst), er der 32 pct. sandsynlighed for at børnene også er i bund 20 pct. som voksne. Hvis der ikke var en social arv i indkomst, så skulle kun 20 pct. af børnene havne i den femtedel med lavest indkomst.
- Tilsvarende viser analysen, at hvis forældrene er i top 20 pct., så er der 33 pct. sandsynlighed for at børnene også havner i top 20 pct. som voksne.
- 44 pct. af børn fra hjem med lav indkomst (blandt de 20 pct. med lavest indkomst), hvor forældrene hovedsageligt får deres indkomst fra overførsler, ender selv op i den lavestlønnede femtedel som voksen. Det tilsvarende tal for børn af lavindkomstforældre, som hovedsageligt får deres indkomst fra job, er 27 pct.
- Tilsvarende er det en væsentlig større andel af børn fra hjem med lav indkomst, hvor forældrene er arbejdende, som opnår indkomster blandt de 20 pct. rigeste som voksen. Her er tallene 14 pct., hvis forældrene arbejder, og kun 8 pct. hvis forældrenes primære indkomstkilde er overførsler fra det offentlige.
- Børn fra lavindkomstfamilier hvor forældrene var fuldtidsbeskæftigede i alle opvækstårene i gennemsnit har en årlig disponibel indkomst som voksne, der er 65.000 kr. højere end børn fra lavindkomstfamilier hvor forældrene udelukkende var på overførselsindkomst i opvækstårene.
CEPOS har beregnet omfanget af social arv i indkomst. Social arv beskæftiger sig med, hvordan sociale forhold under opvæksten påvirker børnenes livssituation som voksne. De sociale forhold har mange forskellige aspekter, så som familiens indkomst eller forældrenes uddannelsesniveau. Vi ser specifikt på 2 forhold, som kan påvirke børnenes indkomst som voksen. For det første familiens indkomst under opvæksten og for det andet forældres beskæftigelsessituation. Beregninger er foretaget på Danmarks Statistiks personregistre.
I analysen følger vi 43.000 børn, som er født i 1984. Først inddeler vi dem i 5 lige store grupper efter forældrenes indkomst i opvækstårene, således at vi i den første gruppe har de børn, hvis forældre havde de laveste indkomster osv. Dernæst beregner vi børnenes gennemsnitlige indkomst i årene 2018 og 2019, hvor de er 34-35 år. Herefter kan vi se på sammenhængen mellem forældrenes indkomst i opvækstårene og børnenes indkomst som voksne.