Hent Analysen
CEPOS-analyse om effekterne af at standse for tilgangen til efterløn i 2018. Beregningerne er udført af DREAM for CEPOS.
Udgivet d.
9. maj 2016 - 10:10
Analyse
Beskæftigelse
Overførsler
”Et stop for tilgangen til efterlønnen vil have mange positive effekter. Bl.a. vil forslaget indebære 18.000 flere faglærte arbejdere i 2025. Bl.a. fagbevægelsen vurderer, at der fremover kommer til at mangle faglært arbejdskraft. Men der er stort set ingen konkrete forslag til at løse problemnet. Forslaget om bortfald af efterløn vurderes at være det mest konkrete og effektfulde forslag til håndtering af problemet. Den samlede beskæftigelsesvirkning vurderes at være på 40.000 i 2025. Når bortfald af efterløn er så effektivt for beskæftigelsen, så skyldes det, at seniorerne bare skal fortsætte i deres nuværende job. Danmarks Statistik viste i en analyse for nylig, at efterlønsreformen, der bliver indfaset fra 2014 og frem, allerede har haft en betydelig jobeffekt”, siger cheføkonom Mads Lundby Hansen, CEPOS.
”Derudover har et bortfald af efterlønnen en stor effekt på de offentlige finanser. De offentlige finanser forbedres med 15,4 mia. kr. i 2025. Finansministeriet har opgjort råderummet til lavere skat og offentligt forbrug til 41 mia. kr. i 2025. Indregnes bortfald af efterløn, udgør råderummet ca. 56 mia. kr. Den store effekt på råderummet til lavere skat er yderligere et argument for at fjerne efterlønsordningen”, siger cheføkonom Mads Lundby Hansen, CEPOS.
CEPOS-analyse om effekterne af at standse for tilgangen til efterløn i 2018. Beregningerne er udført af DREAM for CEPOS.
Økonomiske incitamenter er ikke hele ligningen, men det er også en del af ligningen når folk bliver skilt.
ABCepos: Hvis et lavtlønspar med to børn bliver skilt, giver det en udgift på 107.600 kr. årligt, hvilket i høj grad skyldes merudgifter til boligstøtte.