Hent Analysen
CEPOS-analyse viser, at Finansministeriet i sin seneste fremskrivning næsten har halveret det såkaldte hængekøjeproblem på de offentlige finanser. Det angives også i analysen, hvordan det resterende problem kan håndteres.
Udgivet d.
23. maj 2016 - 12:27
Analyse
Beskæftigelse
Offentlige udgifter
Pension
Hængekøjeproblemet (dvs. at det strukturelle offentlige underskud i en årrække er større end ½ pct. af BNP) er reduceret fra 1,4 pct. af BNP til 0,8 pct. af BNP i Konvergensprogram 2016 fra Finansministeriet (i forhold til Finansministeriets vurdering i september 2015).
”Hængekøjeudfordringen kan håndteres ved at nedsætte væksten i det offentlige forbrug fra 1,2 pct. til 1,0 pct. i perioden 2026-2036. Det må siges at være en relativ nem håndtering at nedjustere den offentlige forbrugsvækst en lille smule til 1 pct. En vækstrate på 1 pct. kan perspektiveres af, at Helle Thorning i 2015 gik til valg på en vækst i det offentlige forbrug på 0,6 pct. om året.
Alternativt kan hængekøjen fjernes ved at fremrykke forhøjelsen af folkepensionsalderen til 68 år fra 2030 til 2025. Det vil øge beskæftigelsen med 26.000 personer i 2025 og ca. 40.000 personer i 2040”, siger cheføkonom Mads Lundby Hansen, CEPOS.
”En tredje mulig løsning på hængekøjeproblemet er at øge bundskatten med 1,4 pct. point i perioden 2026-2036. Det vil øge marginalskatten på arbejde, og konsekvensen er en reduktion i beskæftigelsen med 4.000 personer”, lyder det fra Mads Lundby Hansen.
”Det anbefales at håndtere hængekøjeudfordringen ved at fremrykke forhøjelsen af pensionsalderen eller ved at reducere væksten i det offentlige forbrug. Disse to løsninger vil ikke reducere vækstpotentialet i dansk økonomi. Tværtimod vil den fremrykkede pensionsalder øge vækstpotentialet. Forhøjelsen af bundskatten frarådes, da det svækker beskæftigelsen og vækstpotentialet”, konkluderer han.
CEPOS-analyse viser, at Finansministeriet i sin seneste fremskrivning næsten har halveret det såkaldte hængekøjeproblem på de offentlige finanser. Det angives også i analysen, hvordan det resterende problem kan håndteres.
ABCepos: Arbejdstimer pr. beskæftiget: Danmark på niveau med USA i 1970 - i dag 19 pct. lavere.
ABCepos: Danmark har et fleksibelt arbejdsmarked med høj jobomsætning.