CEPOS roser klimafremskridt – men EU fastholder dyr og unødvendig dobbeltregulering
Kommissionen går i den rigtige retning med kulstofbinding, øget fleksibilitet og enklere klimatold, men svigter egne principper ved at fastholde dobbeltregulering.
Udgivet d.
22. juni 2020 - 08:39
Debat
Afgifter
Klima
CEPOS er gået sammen med Kraka, Concito, Danmarks Naturfredningsforening og SMVdanmark for at overbevise politikerne om, at hvis de absolut vil prøve at reducere CO2-udledningerne med 70 pct. inden 2030, så er en generel CO2-afgift et klart bedre redskab end en sump af planøkonomisk detailstyring og statsstøtte til erhvervsvirksomheder eller brancher.
Analysechef I CEPOS, Otto Brøns-Petersen siger:
“Med 70 pct.-målet har vi kastet os ud i en meget dyr dansk enegang, som risikerer kun at få en yderst begrænset global klimaeffekt.
Men hvis politikerne insisterer på 70 pct., er en generel CO2-afgift det absolut billigste middel. Kan man ikke lide konsekvenserne af en afgift, er det 70 pct.-målet, der er problemet – ikke afgiften.
Det vil dog være som at hælde brun sovs på æblegrøden, hvis vi indfører CO2-afgift, uden at vi samtidig fjerner den omfattende regulering, støtteordningerne og de kæmpe afgiftsforskelle, der er i dag.
Vi støtter denne alliance, men en generel CO2-afgift kræver også en grundig revision af den måde, vi tænker klimapolitik i dag.”
Se vores fællesopfordring her.
Kommissionen går i den rigtige retning med kulstofbinding, øget fleksibilitet og enklere klimatold, men svigter egne principper ved at fastholde dobbeltregulering.
EIFO løser ikke markedsfejl, men skaber snarere statsfejl. Staten bør trække sig, ligesom den har gjort på andre finansielle områder.