CEPOS: Reduktion af dagpenge til nyuddannede bør finansiere lavere topskat

Type: Analyse
Table of contents×

Indholdsfortegnelse

Indholdsfortegnelse

CEPOS-analyse om dimittendsatsen (dagpenge til nyuddannede). Ikke-forsørgere kan få en indkomstfremgang på knap 120 pct., når de går fra SU til dimittend-dagpenge. Det anbefales at sænke dimittendsatsen til lidt over kontanthjælpsniveau. Det øger beskæftigelsen med 4.000 personer, og der fås en budgetforbedring på 1,2 mia. kr. Det kan finansiere godt 2 pct.point lavere topskat.

”Nogle taler om, at der ikke er flere lavthængende frugter, når man taler om arbejdsmarkedsreformer. Det er ikke rigtigt, og den nuværende dimittendsats er et glimrende eksempel. Nyuddannede på universitetet kan gå fra en SU-sats på 6.000 kr. til en dimittendsats på 13.000 kr. Det er mere end dobbelt op i levestandard, fordi man bliver arbejdsløs. Det medfører, at nogle nyuddannede kan være meget kræsne med hvilke job, de er villige til at tage. I stedet for at søge bredt er der mulighed for at gå i flere år og vente på drømmejobbet. Der er tale om ung nyuddannet arbejdskraft fra bl.a. universitetet. De skal i job så hurtigt som muligt. Hvis de ikke kan finde et job, der er 1. eller 2. prioritet med det samme, så må de starte med 3, 4. eller 5. prioritet”, siger cheføkonom Mads Lundby Hansen, CEPOS. 

”Det anbefales  bl.a., at satsen for ikke-forsørgere under 30 år sænkes fra 13.000 kr. om måneden til ca. 8.000 kr. Det sidste er fortsat godt 30 pct. højere end SU-satsen, som de kommer fra.  Vores forslag vil øge beskæftigelsen med 4.000 personer blandt unge friske nyuddannede. Det vil være rigtig godt for dansk økonomi, hvor der de kommende år kan komme mangel på arbejdskraft. Desuden vil forslaget medføre en budgetforbedring på 1,2 mia. kr. For de penge kan man sænke topskatten med godt 2 point. Det vil yderligere øge arbejdsindsatsen og væksten”, siger cheføkonom Mads Lundby Hansen, CEPOS. 

”Nyuddannede i Danmark har i international sammenhæng en helt unik særstilling i dagpengesystemet. For det første er dagpengenes dimittendsats for mange væsentligt større end indkomsten på SU. For det andet er der ikke tale om en forsikringsordning, da det ikke er tab af arbejde, som udløser dagpengene. For det tredje er der ikke noget krav om, at studerende skal optjene retten til dagpenge ved at arbejde og betale kontingent, før de modtager dagpenge”, siger cheføkonom Mads Lundby Hansen, CEPOS. 

Fodnoter

  Hent analyse

  Hent Filstørrelse: 845,0 KB

  Del denne side

  Forfatter(e):

  Mads Lundby Hansen

  Tidligere cheføkonom og vicedirektør

  Carl-Christian Heiberg

  Chefkonsulent

  +45 81 75 83 34

  carl@cepos.dk

  Hent analyse

  Hent Filstørrelse: 845,0 KB

  Del denne side

  Forfatter(e):

  Mads Lundby Hansen

  Tidligere cheføkonom og vicedirektør

  Carl-Christian Heiberg

  Chefkonsulent

  +45 81 75 83 34

  carl@cepos.dk