Danmark er det 14. mest økonomisk frie land i verden

Type: Analyse
Table of contents×

Indholdsfortegnelse

Indholdsfortegnelse

I et nyt notat kortlægger CEPOS Danmarks position på økonomisk frihed. Målt ud fra ’Economic Freedom of the World’ ligger Danmark nr. 14 ud af 152 lande. Indekset, som er skabt af bl.a. nobelprismodtagerne Milton Friedman, Gary Becker og Douglas North, og som anvendes i en lang række videnskabelige artikler, viser således, at Danmark overordnet set ligger i toppen på økonomisk frihed sammen med lande som Singapore, Schweiz, Finland og USA. Et nærmere blik på Danmark afslører, at Danmarks akilleshæl er størrelsen af den offentlige sektor. På dette delområde ligger Danmark som nr. 145 af 152 lande. Det er dermed særligt det offentlige forbrug, offentlige overførsler og høje skatter, der trækker den økonomiske frihed ned i Danmark.

”Danmark ligger højt på økonomisk frihed. Det overrasker måske nogle, at vi faktisk scorer højere på økonomisk frihed end USA. Og det er på trods af vores store offentlige sektor, som trækker kraftigt ned i danskernes økonomiske frihed”, siger specialkonsulent Martin Kyed, CEPOS.
 
”Vores samfund er baseret på en fri og åben markedsøkonomi, et sundt finansielt system, en begrænset generel erhvervsregulering og et godt retssystem med respekt for ejendomsretten", siger specialkonsulent Martin Kyed, CEPOS.
 
”Den økonomiske frihed kan øges bl.a. gennem styrkelser af ejendomsretten og retssikkerheden, færre begrænsninger på udenrigshandel og mindre regulering af kapital, arbejdskraft og virksomheder. I en dansk sammenhæng kommer man dog ikke ud over, at størrelsen af den offentlige sektor er det, der trækker den økonomiske frihed mest ned. Danmark rykker ikke afgørende op på økonomisk frihed uden af begrænse det offentlige forbrug, reducere niveauet af overførselsindkomster og mindske skatterne”, siger  specialkonsulent Martin Kyed, CEPOS.

Fodnoter

  Hent analyse

  Hent Filstørrelse: 240,0 KB

  Del denne side

  Hent analyse

  Hent Filstørrelse: 240,0 KB

  Del denne side