CEPOS logo

Danmark har haft den 5. laveste økonomiske vækst fra 1996 til 2006

Udgivet d.

9. maj 2008 - 16:57

Analyse

Vækst

Ud af 30 OECD-lande har Danmark haft den 5. laveste vækst i BNP i tiårsperioden fra 1996 til 2006. Årsagen til dette er i høj grad, at danske beskæftigede har haft den 3. laveste produktivitetsvækst (målt ved produktionen pr. arbejdstime) i perioden. Fremadrettet kan produktiviteten øges ved deregulering, højere uddannelsesniveau samt ved privatiseringer. Også marginalskattelettelser kan øge produktiviteten. Danmark ligger i perioden i midterfeltet med hensyn til væksten i det samlede antal arbejdstimer. Det dækker over, at væksten i beskæftigelsen har været beskeden i perioden, mens arbejdstiden pr. beskæftiget er steget mere i Danmark end i noget andet OECD-land. Det skal bl.a. ses på baggrund af en lettelse i marginalskatten på arbejde siden midten af 1990erne.

Hent Analysen

Ud af 30 OECD-lande har Danmark haft den 5. laveste vækst i BNP i tiårsperioden fra 1996 til 2006.

Relateret artikel

Staten er en dårlig virksom­hed­s­ejer – lufthavnen kan ende som SAS

9. december 2024

Er staten en oplagt virksomhedsejer? Erfaringerne tyder på, at svaret er nej. Se blot på SAS, som ikke ligefrem har haft ubetinget succes.

Relateret artikel

En krigsskat vil kunne koste en arbejderfamilie 18.800 kr. om året

3. december 2024

Så stor en bundskattestigning skal der til for at finansiere en stigning i forsvarsudgifterne.

Støt os

En personlig donation til CEPOS støtter vores mission om frihed, ansvar, privat initiativ og begrænset statsmagt for "Et friere og rigere Danmark"
Støt os månedligt som

Privat

Støt os månedligt som

Virksomhed