CEPOS logo

Danmark har høj grad af økonomisk frihed – på niveau med USA

Udgivet d.

26. februar 2016 - 17:07

Analyse

Frihed

Konkurrence

Skat

Værdier

CEPOS-analyse om den økonomiske frihed i Danmark i forhold til 177 lande. Indekset er udgivet af den anerkendte amerikanske tænketank Heritage Foundation. Indekset måler grundlæggende, hvor frit borgere og virksomheder kan agere økonomisk. Danmark ligger nr. 12, og dermed er vi blandt de lande i verden med mest økonomisk frihed. Vi ligger kun én placering dårligere end USA.

”Mange tror, at den økonomiske frihed er lav i Danmark på grund af det høje skattetryk og de høje offentlige udgifter. Men rent faktisk er vi blandt de 7 pct. mest økonomisk frie lande i verden. Den høje grad af økonomisk frihed er en væsentlig forklaring på, at vi kommer højt op på diverse indeks over erhvervsvenlighed. Og det er også med til at forklare, hvorfor vi er et velstående land”, siger cheføkonom Mads Lundby Hansen, CEPOS.
 
”Den årlige opgørelse af Economic Freedom fra Heritage Foundation viser, at danskerne er blandt de mest økonomisk frie i verden. Danmark indtager pladsen som nr. 12  ud af 178 lande. USA ligger kun én placering bedre end Danmark. Rangering af store lande er Storbritannien (10), Tyskland (17), Japan (22), Mexico (62), Frankrig (75), Italien (86), Indonesien (99), Brasilien (122), Indien (123), Kina (144) og Rusland (153). Indekset måler grundlæggende, hvor frit borgere og virksomheder kan agere økonomisk. Heritage Foundations Index of Economic Freedom er opdelt i fire søjler af økonomisk frihed: 1) Retssikkerhed, 2) Størrelsen af den offentlige sektor, 3) Reguleringer og 4) Åbne markeder, der hver er opdelt i to eller tre underindeks”, siger cheføkonom Mads Lundby Hansen, CEPOS.
 
”Når Danmark har så høj en økonomisk frihed, skyldes det bl.a., at vi f.eks. har en god håndhævelse af den private ejendomsret og fravær af korruption. Faktisk ligger vi nr. 1 på indeksene over fravær af korruption og håndhævelse af privat ejendomsret. Disse to variable er meget vigtige for investorer. Det er vigtigt, at man som investor ikke skal frygte for nationaliseringer, og det er også vigtigt, at konkurrenter ikke kan udkonkurrere en effektiv virksomhed på grund af korruption. Desuden har vi relativt få erhvervsreguleringer og et fleksibelt arbejdsmarked.”, siger cheføkonom Mads Lundby Hansen, CEPOS.
 
”Når Danmark ikke ligger endnu højere på listen, skyldes det primært, at den store offentlige sektor og det høje skatteniveau trækker ned for Danmark. Danmark ligger helt i bunden på de to underindeks for offentlige udgifter (nr. 172 ud af 182 lande) og beskatningsniveau (nr. 180 ud af 181 lande – hvor nr. 181 er Nordkorea). Offentlige udgifter måles ud fra udgiftstrykket som andel af BNP, og her ligger vi med 57 pct. af BNP. Det er højt og ikke så langt fra Cubas niveau, hvor udgiftstrykket ligger på knap 65 pct. af BNP. Ser man på beskatningsniveauet, som måles ud fra selskabsskat, marginalskat på arbejde og skattetryk, kommer vi ind på en placering som nr. 180 ud af 181 lande. Kun Nordkorea klarer sig dårligere”, siger cheføkonom Mads Lundby Hansen, CEPOS.
 
”Det er åbenlyst, at når man skal øge den økonomiske frihed i Danmark, så skal der i høj grad sættes ind omkring udgiftstryk og skattetryk. Der er nogle lavthængende frugter ved f.eks. at afvikle efterlønnen og ved at fjerne topskat og registreringsafgift. Selv om vi ligger flot på de øvrige indeks, er der stadigvæk et potentiale herhjemme for at reducere reguleringen af erhvervslivet. F.eks. kan planloven liberaliseres, så det bliver muligt at åbne hypermarkeder i Danmark”, siger cheføkonom Mads Lundby Hansen, CEPOS.

Hent Analysen

CEPOS-analyse om den økonomiske frihed i Danmark i forhold til 177 lande. Indekset er udgivet af den anerkendte amerikanske tænketank Heritage Foundation. Indekset måler grundlæggende, hvor frit borgere og virksomheder kan agere økonomisk. Danmark ligger nr. 12, og dermed er vi blandt de lande i verden med mest økonomisk frihed. Vi ligger kun én placering dårligere end USA.

Relateret artikel

Vil du kritisere mig, skal du skyde med skarpt, Peter Kurrild-Klitgaard

14. januar 2025

Professor Peter Kurrild-Klitgaard gør op ad det forkerte træ, skriver Mia Amalie Holstein og afviser dermed kritikken af sit seneste indlæg.

Relateret artikel

Har demokratiet ret til at forsvare sig selv med antidemokratiske midler?

20. december 2024

Men hvordan skal vi egentlig forholde os til vores demokrati, når det kæmper for sin egen overlevelse med ikkedemokratiske midler?

Støt os

En personlig donation til CEPOS støtter vores mission om frihed, ansvar, privat initiativ og begrænset statsmagt for "Et friere og rigere Danmark"
Støt os månedligt som

Privat

Støt os månedligt som

Virksomhed