Dansk økonomi blandt de dårligste til at komme ud af krisen

Type: Analyse
Table of contents×

Indholdsfortegnelse

Indholdsfortegnelse

På baggrund af nye BNP-tal for 2012 fra Eurostat har CEPOS i et nyt notat set på, hvordan Danmark placerer sig i forhold 19 andre rige lande, når det handler om at skabe vækst. Analysen viser, at dansk økonomi hænger fast i negativ vækst sammen med de gældsplagede sydeuropæiske lande. Blandt en gruppe på 20 rige lande bestående af EU15-landene samt Schweiz, Norge, Island, USA og Japan havde Danmark den 6. laveste i 2012.
 
”Krisen har været dyb og langvarig i Danmark. Blandt de 20 lande havde Danmark den 6. laveste gennemsnitlige vækst fra 2007 til 2012. Kun de gældsplagede lande Island, Portugal, Irland, Italien og Grækenland oplevede lavere vækst”, siger chefkonsulent Lars Martin Jensen, CEPOS.
 
” Finansministeriets seneste fremskrivning peger på, at den økonomiske  vækst i tiåret 2011-2020 vil blive ca. 1½ pct. i Danmark, mens der for OECD-landene som helhed er udsigt til en gennemsnitlig vækst på over  2 pct.. Det svarer til, at dansk økonomi i tiåret opbygger et BNP-efterslæb på godt 6 pct.”, siger chefkonsulent Lars Martin Jensen, CEPOS.
 
”Højere vækst i dansk økonomi kan sikres gennem mere ambitiøse reformer af arbejdsmarkedet, styrket konkurrenceevne og lavere omkostninger for virksomhederne. Også højere produktivitet kan styrke væksten. De nye BNP-tal understreger, at dansk økonomi har et produktivitetsproblem i hjemmemarkedserhvervene. Det bliver derfor spændende at følge Produktivitetskommissionens analyser og anbefalinger resten af året”, siger chefkonsulent Lars Martin Jensen, CEPOS.

Fodnoter

  Hent analyse

  Hent Filstørrelse: 359,9 KB

  Del denne side

  Hent analyse

  Hent Filstørrelse: 359,9 KB

  Del denne side