CEPOS logo

Dansk økonomi blandt de dårligste til at komme ud af krisen

Udgivet d.

10. april 2013 - 10:16

Analyse

Vækst

På baggrund af nye BNP-tal for 2012 fra Eurostat har CEPOS i et nyt notat set på, hvordan Danmark placerer sig i forhold 19 andre rige lande, når det handler om at skabe vækst. Analysen viser, at dansk økonomi hænger fast i negativ vækst sammen med de gældsplagede sydeuropæiske lande. Blandt en gruppe på 20 rige lande bestående af EU15-landene samt Schweiz, Norge, Island, USA og Japan havde Danmark den 6. laveste i 2012.
 
”Krisen har været dyb og langvarig i Danmark. Blandt de 20 lande havde Danmark den 6. laveste gennemsnitlige vækst fra 2007 til 2012. Kun de gældsplagede lande Island, Portugal, Irland, Italien og Grækenland oplevede lavere vækst”, siger chefkonsulent Lars Martin Jensen, CEPOS.
 
” Finansministeriets seneste fremskrivning peger på, at den økonomiske  vækst i tiåret 2011-2020 vil blive ca. 1½ pct. i Danmark, mens der for OECD-landene som helhed er udsigt til en gennemsnitlig vækst på over  2 pct.. Det svarer til, at dansk økonomi i tiåret opbygger et BNP-efterslæb på godt 6 pct.”, siger chefkonsulent Lars Martin Jensen, CEPOS.
 
”Højere vækst i dansk økonomi kan sikres gennem mere ambitiøse reformer af arbejdsmarkedet, styrket konkurrenceevne og lavere omkostninger for virksomhederne. Også højere produktivitet kan styrke væksten. De nye BNP-tal understreger, at dansk økonomi har et produktivitetsproblem i hjemmemarkedserhvervene. Det bliver derfor spændende at følge Produktivitetskommissionens analyser og anbefalinger resten af året”, siger chefkonsulent Lars Martin Jensen, CEPOS.

Hent Analysen

På baggrund af nye BNP-tal for 2012 fra Eurostat har CEPOS i et nyt notat set på, hvordan Danmark placerer sig i forhold 19 andre rige lande, når det handler om at skabe vækst.

Relateret artikel

Cepos og DI kræver opgør med »bureaukratisk cirkus« for skat på aktier

13. januar 2025

EU-landene skal droppe kildeskatten på udbytter til andre EU-lande. Ingen refusion, ingen modregning.

Relateret artikel

Et NATO-bidrag på 5 procent vil kunne koste en arbejderfamilie 57000 kr. om året i krigsskat

9. januar 2025

Så meget vil det koste forskellige familetyper, hvis NATO-bidraget hæves til henholdsvis 3 eller 5 procent af BNP.

Støt os

En personlig donation til CEPOS støtter vores mission om frihed, ansvar, privat initiativ og begrænset statsmagt for "Et friere og rigere Danmark"
Støt os månedligt som

Privat

Støt os månedligt som

Virksomhed