Resumé
- Personer med de laveste indkomster i et givet år opnår den højeste vækst i deres disponible indkomst i de efterfølgende år.
- De 10 pct. med de laveste indkomster har i perioden 2010-2019 haft en samlet vækst i deres disponible indkomst på 170 pct.
- De 10 pct. med de højeste indkomster har oplevet et fald på 3,5 pct.
- For top 1 pct. er den disponible indkomst faldet med 7 pct. i perioden
- Man får samme billede, selv hvis man måler fremgangen i absolutte termer, altså i kroner. Den laveste indkomstdecil haft glæde af en gennemsnitlig indkomstfremgang på 124.600 kr. i alt, mens top 10 procent har haft et fald i indkomst på 18.500 kr.
- Resultaterne skyldes høj indkomstmobilitet. Tre ud af 10 er allerede efter et år ude af den nederste indkomstdecil, og efter tre år er kun godt halvdelen stadig i gruppen.
- Resultaterne er ikke afhængige af valg af begyndelses- eller slutår, effekten af folk, der bevæger sig fra ledig til beskæftiget eller fra ung og uerfaren til erfaren medarbejder.
- Studerende er ikke inkluderet i analysen, hvorfor bevægelser fra studerende til færdiguddannet og fuldtidsansat ikke påvirker resultaterne.
Denne analyse er en del af ”Projekt 3%.” Projektet har til formål at identificere reformer, der kan hæve den økonomiske vækst i Danmark til 3 pct. årligt de næste ti år. Projektet er støttet af Kraks Fond og af Novo Nordisk Fonden. (NNF20SA0066299)