Verden er blevet et meget bedre sted de seneste årtier, når det kommer til fattigdom og velstand: Den ekstreme fattigdom er nedbragt markant, og velstanden er vokset.
Her i juli offentliggjorde den franske økonom Thomas Piketty en undersøgelse, der burde have fået stor opmærksomhed i verdenspressen. Men det har ikke været tilfældet. Undersøgelsen viser, at den globale ulighed ikke har været lavere i 140 år.
I undersøgelsen har Piketty målt uligheden i indkomster i verden under ét. Dvs. som om verden var ét stort land. Og indkomstforskellene mellem de rigeste og fattigste i verden har altså ikke været mindre i 140 år.
I Pikettys undersøgelse er der især sket et stort fald i uligheden fra 2000 til 2020, og det er årsagen til, at uligheden ligger på det laveste niveau i 140 år. IMF finder også i en rapport, at den globale ulighed er faldet markant i samme periode.
Ovenstående er blot det seneste nedslag i debatten om global ulighed. Verden er blevet et meget bedre sted de seneste årtier, når det kommer til fattigdom og velstand: Den ekstreme fattigdom er nedbragt markant, og velstanden er vokset. Desuden er både indkomst- og formueulighed faldet. Det er stik modsat det alarmistiske og negative billede, som typisk males af venstrefløjen, heriblandt Oxfam Ibis, der af de danske skatteydere hvert år får 150 millioner kroner.
Faldet i den globale ulighed skyldes blandt andet, at verdens to mest befolkningsrige lande, Kina og Indien, er blevet mere velstående. Væksten i Indien og Kina har ligget på seks-ni procent i en lang årrække, mens vi i Vesten har haft en vækst på cirka to procent om året. I det perspektiv er det naturligt, at forskellen mellem rig og fattig i verden gradvist er blevet mindre. Også andre steder i Asien har væksten været høj i flere årtier. Den højere vækst har trukket millioner af mennesker ud af fattigdom. For eksempel er antallet af ekstremt fattige faldet fra 1,9 milliarder i 1990 til omkring 700 millioner i dag på verdensplan. Det er sket, selvom der er blevet to milliarder flere indbyggere på jordkloden i samme periode.
Catch up-effekt
Væksten i Kina og Indien har været høj, siden de to lande for alvor påbegyndte markedsreformer fra 1980erne og frem (mere privat ejendomsret, deregulering og åbning af økonomien for udenrigshandel og udenlandske investeringer). Markedsreformerne har medvirket til, at Kina og Indien velstandsmæssigt har oplevet en såkaldt catch up-effekt.
IMF finder, at uligheden gennem de seneste 30 år er steget i 53 procent af de 94 lande, som de har data for. Der har især været en tendens til, at velstående lande har oplevet stigende ulighed. Den anden halvdel af landene har oplevet faldende ulighed, heriblandt mange lande i Latinamerika.