CEPOS logo

Den svenske regerings plan for privatisering af statslige selskaber

Udgivet d.

2. april 2007 - 08:43

Analyse

Konkurrence

Udbud & privatisering

Den svenske regering har sat en privatiseringsproces i gang med frasalg af statslige aktieposter i 6 forskellige selskaber. Potentialet for privatiseringer er dog endnu større, idet den svenske stat har helt eller delvist ejerskab i 54 aktieselskaber. Blandt de 54 selskaber har den svenske regering nævnt SAS og Svenska Spel som privatiseringskandidater, og kun 2 selskaber betegnes som ikke-privatiseringsegnede. Provenuet fra salgsprocessen forventes at blive 50 mia. SEK om året de næste tre år, eller 150 mia. SEK i alt i perioden 2007-2009. Provenuet skal gå til at betale af på statsgælden. 

Med en estimeret værdi på 675 mia. SEK og omkring 190.000 ansatte er den svenske stat landets største virksomhedsejer, og den svenske regering lægger op til, at statens rolle fremover kun skal være at udstikke reglerne for erhvervslivet og markedet, og dermed ikke selv deltage i konkurrencen gennem statslige selskaber. 

Notatet blev første gang præsenteret på årets privatiseringskonference 30. marts 2007.

Hent Analysen

Den svenske regering har sat en privatiseringsproces i gang med frasalg af statslige aktieposter i 6 forskellige selskaber.

Relateret artikel

EU bør svare Trump med mere frihandel

19. marts 2025

Handelskrigen er i gang. Denne gang er det USA og præsident Trump, som har lagt for med at true med og indføre told mod Kina, Mexico, Canada og EU.

Relateret artikel

Vi skal betale stigende forsvarsudgifter med reformer – ikke flere skatter

12. marts 2025

Hvis vi i stedet for skattestigninger vælger at reformere og prioritere klogere, kan vi på en og samme tid sikre vores forsvar uden at øge skattebyrden på danskerne samt løfte velstanden i vores samfund.

Støt os

En personlig donation til CEPOS støtter vores mission om frihed, ansvar, privat initiativ og begrænset statsmagt for "Et friere og rigere Danmark"
Støt os månedligt som

Privat

Støt os månedligt som

Virksomhed