Efter forårspakken: Fortsat hård baskatning af uddannelse
Udgivet d.
17. marts 2009 - 10:54
Analyse
Skat
Uddannelse

Dette notat omhandler den økonomiske gevinst af uddannelse og effekterne herpå af regeringens skattepolitik. Det fremgår, at uddannelsespræmien for mellemlange (MVU) og lange videregående uddannelser (LVU) har været meget konstant i perioden 1997-2005. Det fremgår også, at det progressive skattesystem reducerer uddannelsespræmien markant. Dette er særlig problematisk i Danmark, hvor lønpræmien ved uddannelse (før skat) er meget lille. Ud fra stilleskruer beregnes effekten af Forårspakke 2.0 på uddannelsespræmien. Det findes, at beskatningen af uddannelsesafkastet for MVU, LVU og PhD fortsat er høj efter Forårspakke 2.0, selv om reformen er et skridt i den rigtige retning. Havde regeringen i større omfang målrettet sine skattelettelser mod de mest forvridende skatter, kunne marginalskatten sænkes til 43 pct. Hvis det var sket, ville skattesystemet næsten ikke svække incitamentet til uddannelse. Det vises også, at de to første reformer under Fogh-regeringen (04- og 07-reformen) ikke påvirkede uddannelsespræmien positivt. Det skyldes, at der blev lagt vægt på beskæftigelsesfradraget.
Forfatter
Fald i statens ledelse og administration på 248 fuldtidsansatte i første kvartal 2025
Analysen fra CEPOS viser, at antallet af administrative fuldtidsstillinger i staten er steget med omkring 23.000 siden 2011 – heraf over 5.000 alene under den nuværende SVM-regering.
Hvorfor er andre EU-landes gæld vores problem?
Institutioner former politik. Det er et tema, som optager os en hel del her på stedet, hvor vi interesserer os for public choice og konstitutionel økonomi. Gode institutioner – dvs. nogle der giver politiske beslutningstagere gode incitamenter – har gode