Et flertal af danskerne mener ikke, kvinder diskrimineres i lederstillinger

Type: Analyse
Table of contents×

Indholdsfortegnelse

Indholdsfortegnelse

Et markant flertal af danskerne mener ikke, at det er udtryk for diskrimination, at der er flere mandlige end kvindelige ledere. Det viser en undersøgelse foretaget af analyseinstituttet Interresearch for CEPOS blandt 1.041 repræsentativt udvalgte danskere. 

“84 procent af de adspurgte mener, at forskellene i antallet af mandlige og kvindelige ledere skyldes noget andet end diskrimination. Svaret på et sådant survey-spørgsmål kan naturligvis ikke tages som et udtryk for den endegyldige sandhed. Den faktiske diskrimination kan både være højere eller lavere end den oplevede. Ikke desto mindre kan svarerne give et indtryk af hvad der faktisk foregår i samfundet. Det er eksempelvis svært at forestille sig at en meget udbredt opfattelse i befolkningen af, at diskrimination faktisk finder sted, ikke modsvares af en faktisk diskrimination i samfundet,” siger forskningschef i CEPOS, Geert Laier Christensen.

Et af de afgørende spørgsmål i debatten om ligestilling mellem kønnene er, i hvilket omfang kvinderne har mulighed for at opnå de mest attraktive stillinger på arbejdsmarkedet. Ofte anvendes andelen af kvinder i de højere stillinger, såsom professorater og lederstillinger, nemlig som barometer for hvorledes det står til med ligestillingen.

“Den gennemførte undersøgelse viser, at der i befolkningens øjne faktisk ikke er tale om diskrimination ved besættelse af lederstillinger. Den store fokus på at fjerne denne ikke-eksisterende diskrimination, må i dette lys ses som værende overdrevet,” siger forskningschef i CEPOS Geert Laier Christensen.

Hans vurdering er, at det ikke er hensigtsmæssigt at oprette organer såsom en ligestillingsombudsmand, som foreslået af EU.

“Det er meget svært at forestille sig, at et organ oprettet til at bekæmpe diskrimination, ikke ville finde en sådan diskrimination, da diskriminationen ville være organets eksistensberettigelse. Et andet problem er, at reguleringens logik vil medføre stadig flere indgreb i folks frie valg på baggrund af ikke-eksisterende uligheder. Politikerne og EU bør derfor lade være med at løse et stort set ikke-eksisterende problem,” siger Geert Laier Christensen.

Fodnoter

  Hent analyse

  Hent Filstørrelse: 127,6 KB

  Del denne side

  Hent analyse

  Hent Filstørrelse: 127,6 KB

  Del denne side