Tiden er inde til et opgør med folkepensionen
Folkepensionsalderen bør ikke være en kamp, hvor politikere kan købe sig til stemmer ved at begunstige bestemte vælgersegmenter.
Udgivet d.
4. juli 2025 - 14:57
Debat
Offentligt forbrug
Pension
Skrevet af Jes Brinchmann
Bragt i Avisen Danmark den 04. juli 2025
Læser man Morten Skov Christiansens, formand for FH, kronik i denne avis torsdag den 26. juni, kan man få det indtryk, at Cepos’ nye pensionsudspil vil trække sikkerhedsnettet væk under danskernes alderdom og blandt andet fjerne seniorpensionen.
Man skal dog ikke læse ret langt ned i vores udspil for at se, at det ikke er korrekt. Jeg takker for muligheden for at opklare misforståelserne.
Som det fremgår af Cepos’ udspil, røres der ikke ved seniorpensionen. Det er derimod korrekt, at vi foreslår at fjerne statsminister Mette Frederiksens prestigeprojekt, Arne-pensionen, der ikke indeholder krav om nedslidning, men kan sende friske og rørige mennesker ud af arbejdsmarkedet på de øvrige skatteyderes regning.
Morten Skov Christiansen påpeger derudover, at det skulle være en ambition for Cepos, at alle skal arbejde til langt op i 70’erne. Det er heller ikke korrekt. Siden hvornår har det været et liberalt synspunkt at tvinge folk til at arbejde?
Konstruktionen af en skattefinansieret Folkepension kræver indeksering af pensionsalderen, hvis vi ikke skal sætte de offentlige finanser over styr.
Vores model er omvendt en forenkling og langt mere retfærdig model, der flytter ansvaret for pension væk fra statens tentakler og over til den enkelte borger. Vi ønsker netop ikke en dyr og kompleks model til over 170 mia. kr. årligt, hvilket gør den til statens største overførsel og en vigtig årsag til et meget højt skattetryk, som hæmmer vækst og fremgang.
Cepos’ pensionsudspil indfører en personlige obligatoriske pensionsopsparing, baseret på et fastsat minimum af indkomsten, hvis man ikke selv sparer nok op frivilligt. Hvilket langt de fleste allerede gør i dag. Den personlige opsparing forbedres ydermere ved, at vi letter bundskatten med knap 10 procentpoint. Det er en samlet skattelettelse til danskerne på 100 mia. kr. Til sammenligning var regeringens seneste reform af personskat på i alt 10 mia. kr.
Morten Skov Christiansen tager også fejl, hvad angår dem med lavest indtægter. Har man ikke muligheden for at spare nok op selv, gribes man af et socialt sikkerhedsnet i form af en minimumspension, fastsat efter Ydelseskommissionens grundbudget. Dermed er det dem med lav livsindkomst, der hjælpes i Cepos’ model, modsat folkepension, der belønner nemlig personer med lav pensionsopsparing. F.eks. sparer 320.000 personer, som tjener over 400.000 kr. om året, ikke nok op til pension, fordi det ganske enkelt ikke kan betale sig.
Alderdom og pension er ikke en sygdom eller en overraskelse. Men den kræver planlægning og et personligt ansvar om at spare op. Det er nemlig meget forskelligt, hvordan vi hver især ønsker at indrette vores liv.
Vi ser f.eks. med “FIRE”bevægelsen, at nogle ønsker at arbejde mere tidligere i livet for at kunne gå tidligere på pension. Det skal de være i deres gode ret til for netop egne penge. Lige så vel de mange flere, der trækker sig senere fra arbejdsmarkedet, som gerne vil arbejde længere.
Lad mig spørge FH’s medlemmer: Vil I gerne have mere frihed til selv at tilrettelægge jeres egen pension, frem for at politikerne skal beslutte for jer?
Kan I se det retfærdige i, at systemet bør gribe dem med lave indkomster, fremfor dem der ‘free-rider’ på systemet ved ikke selv at spare op til pension?
Vil I gerne bruge jeres hårdt optjente skattekroner på at hjælpe dem, der reelt er nedslidte tidligt på pension, fremfor dem der ikke er?
Så skulle I tage at læse Cepos’ pensionsudspil – lidt grundigere end jeres formand har gjort – og deltage i debatten med større åbenhed og nysgerrighed.
Som det fremgår af Cepos’ udspil, røres der ikke ved seniorpensionen.
Folkepensionsalderen bør ikke være en kamp, hvor politikere kan købe sig til stemmer ved at begunstige bestemte vælgersegmenter.
Nyt pensionsudspil skal sikre, at alle, der har råd, også tager ansvar for egen alderdom. Samtidig gøres pensionssystemet mere enkelt.