CEPOS logo

Fakta om jordemødre og fødsler 2024

Udgivet d.

22. december 2024 - 17:04

Analyse

Børn

Sundhed

Pressemeddelelse

Trods et fald på 10 procent i antallet af nyfødte er antallet af jordemødre steget med 71 procent, viser ny CEPOS-analyse

En ny analyse fra CEPOS viser, at antallet af nyfødte per jordemoder er reduceret fra 63 i 2007 til blot 33 i 2023. Samtidig er antallet af ansatte jordemødre steget betydeligt.

Ifølge Sundhedsministeriet er den samlede bemanding af fuldtidsbeskæftigede jordemødre, sygeplejersker og SOSU-assistenter på fødselsområdet vokset med 14 procent fra 2010 til 2022.

Samtidig viser analysen, at antallet af komplikationer ved fødsler og kejsersnit ikke er steget, og dermed er antal komplikationer pr. jordemoder tilsvarende faldet markant fra 2007 til 2023.

På den baggrund påpeger Karsten Bo Larsen behovet for en mere kritisk faktabaseret tilgang til politiske beslutninger om ressourcetilførsel.

”Analysen viser klart, at der ikke er blevet sparet på jordemødre – og det er heller ikke tilfældet for fødselsområdet generelt set. Tværtimod er der tilført flere ressourcer til svangreomsorgen, samtidig med at antallet af fødsler er faldet. Dette kalder på en grundlæggende debat om, hvordan politikerne vælger at prioritere ressourcerne i sundhedsvæsenet,” siger Karsten Bo Larsen, forskningschef i CEPOS.

Regeringen og et flertal i Folketinget har for nylig besluttet at tilføre 68 millioner kroner årligt til fødselsområdet fra midten af 2025. Dette initiativ bygger oven på de 475 millioner kroner, der er tilført fødeafdelingerne i perioden 2022-2025.

Karsten Bo Larsen understreger, at analysen netop viser, hvorfor det er vigtigt, at denne type politiske initiativer vurderes og debatteres med udgangspunkt i udviklingen i ressourceforbruget og med et bredere perspektiv på, hvorvidt pengene var bedre anvendt på andre områder.

”I lyset af den massive stigning i ressourcerne til svangreomsorgen bør man forholde sig kritisk til, om der virkeligt er behov for endnu flere ressourcer, eller om pengene var bedre anvendt på andre områder, hvor der ikke har været samme massive bevillingsstigninger, og hvor der er alvorlige problemer med lange ventetider på behandling,” siger Karsten Bo Larsen og fortsætter:

”Politikerne bør stå til ansvar for deres prioriteringer. Problemet er, at de helst kun vil tale om de områder, som de tildeler flere penge. Her er det vigtigt, at vælgerne og pressen husker, at en beslutning om at give flere penge til et område altid også er en beslutning om ikke at give pengene til andre områder, der kunne have mere brug for dem,” siger Karsten Bo Larsen, forskningschef i CEPOS.

Resumé

Dette notat præsenterer de umiddelbart tilgængelige data, der kan belyse udviklingen i ressourcer, arbejdsbelastning og kvalitet på fødegangene på de danske offentlige hospitaler.

Analysen viser følgende:

  • Markant fald i antallet af fødsler pr. jordemoder
    Antallet af levendefødte per jordemoder er faldet fra 63 i 2007 til 33 i 2023.
  • Antallet af komplikationer er faldet
    Antallet af komplikationer ved fødsler og kejsersnit er generelt set faldet i perioden fra 2007 til 2023. For de opgjorte typer af komplikationer er antallet af komplikationer per jordemoder faldet med mellem 71% og 19% bortset fra gestationel diabetes, hvor der har været en stigning på 30%.
  • Antallet af kejsersnit pr. jordemoder er faldet
    Antallet af kejsersnit per jordemoder er også faldet fra 13,6 i 2007 til 6,7 i 2023, hvilket svarer til et fald på 50,7%.
  • Langt de fleste fødende er tilfredse med deres fødselsforløb
    Hovedparten af de fødende er ikke generelt set utilfredse med deres fødselsforløb. I 2023 var forældretilfredsheden lavest i Region Hovedstaden, hvor 82,5% af de fødende var i høj grad eller i meget høj grad var tilfredse med fødselsforløbet. Til sammenligning var tallet 89,6% i Region Midtjylland, der havde den højeste fødselstilfredshed i 2023.
  • Sygefravær for jordemødre ligger ikke markant over niveauet for sammenlignelig faggruppe
    Jordemødrenes sygefravær ligger på niveau med sygeplejerskernes. Sygefraværet for begge faggrupper er steget markant under Covid-19. I 2023 er sygefraværet for jordemødrene dog faldet, så det ikke længere ligger væsentligt over niveauet før Covid-19.

Hent Analysen

Antallet af levendefødte per jordemoder er faldet fra 63 i 2007 til 33 i 2023.

Relateret artikel

Undervisningseffekt i gymnasiet 2024

31. januar 2025

Så gode er de danske gymnasier til at løfte eleverne fagligt i forhold til deres socioøkonomiske baggrund.

Relateret artikel

Hvad er din kommuneskat i 2025?

16. januar 2025

Hvad er din kommuneskat i 2025? Se oversigten her.

Støt os

En personlig donation til CEPOS støtter vores mission om frihed, ansvar, privat initiativ og begrænset statsmagt for "Et friere og rigere Danmark"
Støt os månedligt som

Privat

Støt os månedligt som

Virksomhed